Vágólapra másolva!
Még az edzett idegzetű orosz befektetőket is megviselte a Gazprom körül kirobbant legújabb könyvvizsgálói botrány. Az orosz gázipari óriás ugyanis a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló céget - saját könyvvizsgálóját - bízta meg a vállalat és egy másik gázipari cég, az Itera közötti gazdasági és személyi összefonódások kivizsgálásával. A PwC korábban semmi kifogásolnivalót nem talált a Gazprom könyveiben.
Vágólapra másolva!

A Financial Times beszámolója szerint az orosz kormány és a vállalat kisbefektetőinek nyomására a Gazprom vizsgálatot indított a cég igazgatósága és a Floridában bejegyzett, szintén a gáziparban tevékenykedő Itera nevű vállalat gyanús összefonódásainak tisztázása érdekében. Meg nem erősített hírek szerint a két cég számos tranzakciót bonyolított le a piaci áraknál jóval alacsonyabb áron.

A felháborodást az váltotta ki, hogy a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló céget bízták meg az összefonódások tisztázásával, vagyis saját korábbi beszámolóinak felülvizsgálatával. A Gazprom korábbi, a könyvvizsgáló cég által a nemzetközi számviteli szabványok alapján készített éves mérlegeiben ugyanis az Itrera neve gyakorlatilag nem szerepel. Mindössze a Gazprom 1999-es beszámolójában említik meg a cég nevét egy lábjegyzetben, amely szerint az Itera "harmadik félként" használta a Gazprom vezetékeit.

A mostani eset nyomán Oroszországban többen megkérdőjelezik a nemzetközi könyvvizsgáló cégek által auditált mérlegek hitelességét. A Financial Times által megkérdezett szakértők emlékeztetnek: mindig a vállalat vezetése dönti el, hogy melyik cég hitelesíti a könyvelést. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a Gazprom mintegy 15 millió dollárt fizet a PwC-nek ezért a munkáért.

Oroszországban nem ez az első eset, hogy a PwC hasonló botrányba keveredik. Megfigyelők szerint dollármilliárdok folytak el azon az ügyleten is, melyet egy Jerseyben bejegyzett cég bonyolított le, amelynek tulajdonosa egy párizsi székhelyű kereskedelmi bank, amely viszont az orosz jegybank érdekeltségébe tartozik. A homályos hátterű ügyleteket akkor is a PwC hitelesítette.

A Financial Times kérdéseire a könyvvizsgáló társaság moszkvai irodájában nem válaszoltak, míg a londoni központban azt mondták, hogy a cég által végzett minden vizsgálat a szakma szabályaival összhangban, objektíven és függetlenül folyik.

A botrány kirobbanása után a Gazprom kisrészvényesei megpróbálták elérni, hogy a cég válasszon független auditorcéget az összefonódások kivizsgálására. A vállalat menedzsmentje ezt visszautasította, mondván: jogellenes és etikátlan volna más auditorcéget megbízni, a kritikusokat pedig azzal vádolta, hogy ártanak a vállalat és az ország presztízsének.

Minden bizonnyal a botrány hatására az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) visszatartja azt a 250 millió dolláros hitelt, melyet korábban már megszavazott az orosz gázipari óriás vezetékhálózatának fejlesztésére. A pénzintézet szóvivője, Jeff Hiday, a két ügy közötti közvetlen összefüggést nem erősítette meg, csak annyit mondott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a Gazprommal az átláthatóság követelményeinek betartásáról tárgyalnak.

(Üzleti Negyed)