Megszűnik az ÁPV Rt.

Vágólapra másolva!
A kormány azt javasolja, hogy október 31-től szűnjön meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.; ezt követően az állami vagyont a Magyar Holding Rt., a kötelezettségeket pedig egy költségvetési intézmény kezelné. Az idei tervekben szerepel az Antenna Hungária, a Budapest Bank és a Bábolna Rt. magánosítása, míg a Dunaferrben és a Molban meglévő állami tulajdon aránya nem csökken.
Vágólapra másolva!

A kormány javaslata szerint 2001. október 31-én megszűnne az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. és két jogutód szervezet alakulna, egy a vagyon, egy pedig az ÁPV Rt. kötelezettségeinek kezelésére - jelentette be Stumpf István kancelláriaminiszter szerdán az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén.

A miniszter elmondta, hogy az állami vagyon a Magyar Holding Rt.-hez kerülne, míg a kötelezettségeket egy költségvetési intézmény kezelné. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány várhatóan márciusban terjeszti az Országgyűlés elé.

Stumpf István kifejtette, hogy az elképzelések szerint a Magyar Holding Rt. 100 százalékos tulajdonosa az állam, a társaság részvénye pedig forgalomképtelen lesz. A részvényesi jogokat a kormány által kijelölt miniszter gyakorolná. Stumpf hozzátette: nem kerül a holdinghoz a termőföld, ami a tervek szerint a Nemzeti Földalap részét képezi majd, ám erről külön törvényt kell alkotni.

A kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a tervek szerint megszűnne a tartós állami tulajdon köre és az állam kezében lévő részesedésekről nyilvános kormányhatározat jelenne meg a jövőben.

A szervezeti változtatásokat a miniszter azzal indokolta, hogy Magyarországon lezárult a tömeges privatizáció korszaka.

A bizottság tagjainak bemutatták az ÁPV Rt. idei érékesítési tervét is.

Az elképzelések szerint kedvező nemzetközi tőkepiaci helyzet esetén újra megkísérlik az Antenna Hungária tőkeemeléses értékesítését az állam stratégiai érdekeinek megfelelően. Jelentős bevételt remélnek a Budapest Bank mintegy 24 százalékos részvénycsomagjának tervezett értékesítésétől is, melyre a GE Capitalnak az 1995-ben kötött privatizációs szerződés szerint vételi opciója van.

A Richter Rt.-ben lévő 25 százalékos állami tulajdonrész eladását moratórium tiltotta tavaly év végéig. A társaság jelenlegi erősen osztott tulajdonosi szerkezete az ÁPV Rt. szerint kedvezett a menedzsment eredményes munkájának.

A privatizációs szervezet az idén megkezdi a Bábolna Rt. privatizációját is. A koncepció szerint az egyes üzletrészeket önállóan magánosítják, a cég tulajdonában lévő termőföldeket pedig ezt megelőzően az ÁPV Rt. kivásárolná. A ménesbirtok és kapcsolódó részei 100 százalékos tartós állami tulajdonban maradnak.

Továbbra is állami tulajdonban marad a Dunaferr Rt. Jelenleg folyik a cég átvilágítása, majd ezt követően kerülhet sor a privatizációs koncepció kidolgozására.

A Mol-ban meglévő állami tulajdonrész elvileg értékesíthető, ám erre az idén bizonyosan nem kerül sor az olajpiacon tapasztalható kedvezőtlen tendenciák és a Mol stratégiai jelentősége miatt.

Szintén állami tulajdonban marad a Magyar Villamos Művek és a Nitrokémia Rt. is.