<P>Félmilliárdos megtakarítás a Richter gyógyszereivel</P>

Vágólapra másolva!
"Van esély arra, hogy a többéves tárgyalás után végül az idén megkötik a hosszú távú megállapodást a gyógyszerárakról a gyógyszergyárak a kormányzattal" - mondta Bogsch Erik a tőzsdei gyorsjelentés értékelésekor. A vezérigazgató nem számít újabb megszorításokra, annak ellenére sem, hogy az egészségügyi miniszter bejelentette, a gyógyszergyártók extra bevételeit kívánja visszaforgatni az egészségügy finanszírozásába.
Vágólapra másolva!

Bogsch szerint az elmúlt években a Richter által bevezetett új vérnyomáscsökkentők és gombaölők vásárlásával tavaly félmilliárd forintot takarítottak meg a betegek, azok, akiknek az orvos nem a multinacionális cégek által gyártott terméket írták fel. Ezzel a régi vitára utalt a társaság vezetője: az alapellátásban lévő Richter-termékek ára az egyharmada az uniós áraknak, mégis az orvosok többnyire a versenytársak termékeit írják fel a betegeknek, velük és a társadalombiztosítással fizettetve meg az árkülönbözetet, illetve az előnytelen választás előkészítésének költségeit.

Az is a hazai gyártók mellett szól Bogsch Erik szerint, hogy például a Richter tavaly 30 milliárdot forgatott vissza a nemzetgazdaságba: 17 milliárdot költött beruházásra, 6-ot kutatásra és fejlesztésre, valamint 6 milliárd adót fizetett. Magyarországon a Richter piacvezető, a teljes forgalom 9,2 százalékával. De a cég árbevételének csupán negyede származik hazai értékesítésből, a többi exportból.

A társaság adózott eredménye 2000-ben 1 milliárddal lett több, mint amennyit az elemzők vártak - meghaladta a 19 milliárd forintot. Ez 16,4 százalékos növekedés - forintban számolva, de dollárban 2,3 százalékos a visszalépés. Az ok az euróhoz kötött forint gyengülése a dollárhoz képest. Bevált a társaság stratégiája - tette hozzá a vezérigazgató -: nem adták fel a keleti piacokat, az egykori Szovjetunió országaiba a kivitel tavaly már, pár évvel a teljes összeomlás után, elérte a korábbi csúcs kétharmadát, illetve erőteljesen növelték az exportot az USA-ba, valamint Nyugat-Európába. Nyolc éve a kivitelnek csak egy százaléka ment a tengerentúlra, tavaly már tíz százalék. Nem valószínűsíthető hasonló mértékű javulás a kivitelben. A társaság azzal számol, hogy az elkövetkező években átlagosan 10 százalékkal lesz több az export - dollárban számolva.

Vicsek Ferenc

(Népszava)