Csökken a bizalom az euró iránt az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben javul a lakosságnak a közös valutával kapcsolatos tájékozottsága, az euró iránti bizalma azonban novemberben tovább csökkent. A valutaúnió országainak lakossága egyre nagyobb számban gondolja úgy, hogy a közös valutának több hátránya van, mint előnye és szerintük az euró bevezetése nem eredményez gazdasági növekedést.  
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elemzése szerint intenzívebbé vált az euróval kapcsolatos tájékoztatás, és az érintett államok jelentősen növelték az erre szánt forrásokat. Ennek ellenére a tavaly novemberi felmérése során megkérdezettek többsége még mindig nyolc hónapra tette a kettős valutahasználat időtartamát, 40 százaléka pedig nem tudta, hogy a tagvaluták euróárfolyamát véglegesen rögzítették.

Az euróövezet lakosságának több mint a fele attól tart, hogy a nemzeti valutáknak a jövő év első felében esedékes bevonásakor be fogják csapni. Egyre kevesebben vélik úgy, hogy az euró hozzájárul a gazdasági növekedéshez vagy az árstabilitáshoz, és egyre több országban az a többségi vélemény, hogy a közös valutának több hátránya van, mint előnye - állapítja meg az átállás előkészületeit elemző jelentés.

Maguk az előkészületek jól haladnak. A valutauniós országok többsége tájékoztatási kampányokat indított, a bankszektor és a vállalatok megtették az első gyakorlati intézkedéseket az átállásra. Az athéni tőzsdén az árfolyamjegyzés, a kereskedés és az elszámolás már euróban folyik, Portugáliában pedig a vállalatok több mint 80 százaléka megkezdte a közös valuta használatát, illetve technikailag készen áll arra. Az átállás gyakorlati programját már az övezethez tartozó valamennyi országban nyilvánosságra hozták. Az idei év végéig legyártandó euróérmék 60 százaléka 2000 végére elkészült.

(MTI)

Ajánlat: