Írország elutasítja az EU bírálatát

Vágólapra másolva!
Írország figyelmen kívül hagyja az Európai Únió azon kérését, hogy tekintsen el a tervezett adócsökkentéstől, mert ezzel újabb akadályok merülnek fel a 12 tagú euróövezet gazdaságpolitikájának egységes koordinálását illetően.
Vágólapra másolva!

Charlie McCreevy ír pénzügyminiszter szerint az EU egyhangú állásfoglalása nem készteti a kormányt arra, hogy lemondjon az adócsökkentésről, amelynek révén Írország a '90-es évek legjobb gazdasági eredményét produkálja az EU tagországok között és költségvetési többletet eredményez.

Az események hatására felmerülhetnek bizonyos kétségek a valutaúnió gazdasági vezetésének szakértelmét illetően. Elemzők furcsának tartják, hogy az ugyancsak veszteségekkel küzdő Franciaország és Olaszország miért úszta meg formális figyelmeztetés nélkül.

Az EU költségvetéséből legnagyobb részt vállaló Németország szakemberei feltették a kérdést, hogy vajon Írország megérdemli -e az EU segítségét, amikor a költségvetési többlet egy részét visszajuttatja az adófizetőkhöz.

Egy hétfőn napvilágot látott elemzés kimutatja, hogy Írországban az adók alacsonyabbak, a munkanélküliség alacsonyabb és a gazdasági növekedés gyorsabb minta a többi EU tagállamban.

A már említett Franciaország és Olaszország is bírálatokra számíthat, azonban elkerülheti az ilyen éles kritikákat, mert az elmúlt két évben hűen követték az EU ajánlásait. Az euróövezet második és harmadik legnagyobb gazdasága jelentős deficittel küszködik és az EU részéről nagy nyomás nehezedik rájuk a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében.

(Üzleti Negyed)

Korábban: