Vágólapra másolva!
Napokon belül megszünteti a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium takarmánykukoricára tavaly elrendelt exportstopot - tudta meg a Világgazdaság. A múlt évi intézkedés eltörlését az Európai Bizottság még januárban nyomatékosan sürgette. A Külügyminisztérium szerint a mostani lépéssel Magyarország teljesíti az uniós kérést, így enyhülhet a felek között tavaly kirobbant agrárfeszültség.
Vágólapra másolva!

Az exportstop visszavonásával a kukoricakivitel nem válik liberalizálttá, mivel a kormány tavalyi döntése értelmében úgynevezett engedélyezési rendszer lép életbe. A lap információi szerint az FVM azt tervezi, hogy pályázatos alapon 100 ezer tonna kukorica exportjára ad ki engedélyeket a közeljövőben. Erre egyébként Tamás Károly közigazgatási államtitkár tett ígéretet egy januári magyar-EU-s budapesti szakértői egyeztetésen - írja a lap.

A magyar-EU-s agrárkereskedelmi vitát 2000 őszén az váltotta ki, hogy a Brüsszel szerint Magyarország előzetes egyeztetés nélkül és indokolatlanul léptetett életbe tilalmat a kukoricaexportra. A nézeteltérések lezárásaként még tavaly novemberben megállapodás jött létre, amelyben Magyarország uniós nyomásra vállalta, hogy az EU-ba szánt élelmezési kukoricát kiengedi az országból. A januári budapesti tárgyaláson viszont az uniós delegáció már azt közölte az FVM-mel, hogy Brüsszel szerint Magyarország a megállapodást nem tartotta be. Ezért bizottsági szakértők már akkor azt sürgették, hogy hazánk inkább a takarmánykukoricára is vonja vissza az exporttilalmat.