Milliárdos veszteség a nemzeti üdülővagyonban

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) nem bizonyult jó tulajdonosnak - állapította meg a számvevőszék. Az alapításkor kapott, négymilliárd forintos értéken nyilvántartott állami vagyon jelentős része kikerült az alapítvány kizárólagos tulajdonából: a vagyonvesztés hárommilliárd forintra tehető.
Vágólapra másolva!

Meghiúsult az alapítvány célja, miszerint az alapítók által átadott vagyon működtetéséből származó jövedelemnek fedeznie kellett volna a szociális üdültetés támogatását - állapították meg a számvevők. Ezért pedig, írják jelentésükben, felelősség terheli a közreműködő minisztériumok döntés-előkészítésben részt vevő apparátusát, az alapítvány kuratóriumát, illetve a Hunguest Rt. és a Hunguest Hotels Rt. igazgatóságának korábbi tagjait.

A jelentés megállapítja: alapvető felelőssége a Hunguest Rt. korábbi elnök-vezérigazgatójának van. A jelentésből kiderül: a Hunguest Rt. és a Hunguest Hotels Rt. jelenlegi vezetői kész helyzetet örököltek.

A MNÜA 1992-ben alakult, az alapítványt a kormány, az Értelmiségi Szakszervezetek Tömörülése, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Országos Koordinációja, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezet hozta létre, hogy vagyonából az üdülési és gyógyszanatóriumi ellátást kedvezményekkel segítse.

Az alapítók indulóvagyonként ingatlanokat, nagy értékű üdülőket adtak az alapítvány tulajdonába. Ez az átadott üdülővagyon az állami vagyonnak egy sajátos privatizációját jelentette, melyből a költségvetésnek nem származott bevétele, sőt a vagyon működtetése érdekében az alapítvány nyolc év alatt mintegy hatmilliárd forint költségvetési támogatást kapott. A számvevők megállapították: noha az indulóvagyon nyilvántartott értéke négymilliárd forint volt, a tényleges érték - még az erősen leromlott állapotok ellenére is - megközelítette a 12 milliárd forintot. (A Hunguest Rt. piaci értékét egyébként egy független szakértő 1998 végén több mint 14 milliárdra tette. Ekkor a mérleg szerinti saját tőkéjük 10,6 milliárd volt.)

Az induló vagyon 4 milliárdban történő nyilvántartása lehetőséget teremtett arra, olvasható a jelentésben, hogy a mérlegben kimutatható vagyoncsökkenés nélkül az ingatlanok egy részének értékesítésével biztosítani lehessen a szükséges rekonstrukciókat. Továbbá fedezet képződött az üdülési támogatásra, melyhez eredetileg az állam csak átmenetileg nyújtott volna támogatást. Ma már az alapítványnak mindössze 42 millió forint értékű ingatlan van a tulajdonában. Az üdülési célra nem használt ingatlanokat a kuratórium részben tőketartalékként, részben apportként értékesítésre adta a vagyonkezeléssel létrehozott Hunguest Rt.-nek, kisebb részben saját tulajdonként értékesítette. Az értékesítésből 5,2 milliárd forint folyt be, ezt a megmaradt üdülők üzemeltetésére fordították, illetve felélték. A Hunguest Rt. az alapítvány engedélyével 1993 és 1998 között az üdülőket térítésmentesen használta és hasznosította az általa alapított szállodaüzemeltető kft.-ken keresztül.

Az alapítvány kuratóriuma a vagyonkezelő társaságot - Hunguest Rt. - úgy hozta létre, hogy nem alakított ki számon kérhető vagyongazdálkodási szabályokat, s nem ellenőrizte érdemben az átadott vagyon alakulását. Ennek lett következménye, hogy a cég a stratégiai döntések egy részét a kuratórium megkerülésével vagy utólagos tájékoztatásával hozta. Az rt. érdekei előtérbe kerültek az alapítványi érdekekkel.

A számvevők - figyelembe véve, hogy az üdülési csekkrendszer bevezetésével az alapítványi üdülők monopóliuma megszűnt - azt javasolták, az alapítványnál mérjék fel, hogyan tudnának valódi tulajdonosként működni. Tekintsék át a Hunguest Rt.-vel való kapcsolatot, s az alapítványi céloknak megfelelően módosítsák az rt. alapító okiratát, illetve módosíttassák az rt. szervezeti felépítését, létszámát. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, írják többek között a jelentésben, hogy az osztalék s a vagyonkezelési díj túlnyomó részét a kuratórium mint tulajdonos elvonhassa, és azt a szociálisan rászorulók üdülésére fordítsa.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)