Az EU hat éven keresztül támogatja a magyar mezőgazdaságot

Vágólapra másolva!
A magyar kormány képviselői március 1-én Brüsszelben írják alá az Európai Unió Magyarországnak szánt mezőgazdasági támogatásáról szóló megállapodást. A hat évre szóló támogatást a SAPARD előcsatlakozási alapból biztosítják. Az infrastruktúra fejlesztésére szolgáló ISPA-keretből az EU további 200 millió euróval támogatja a magyarországi vasúthálózat fejlesztését.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter és az agrártárca államtitkára március 1-jén Brüsszelben aláírja azt a megállapodást, amelyben az Európai Unió hat évre kötelezettséget vállal Magyarország támogatására a SAPARD előcsatlakozási alapból - közölte Boros Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint az EU-támogatásokért felelős miniszter az Országos Területfejlesztési Tanács (OTT) ülésén csütörtökön.

Hozzátette, hogy emellett az infrastruktúra fejlesztését szolgáló ISPA-keretből, az EU három magyar vasútfejlesztési projekt támogatásárais igéretet tett, mintegy 200 millió euró értékben. Ehhez a magyar kormány ugyanekkora összeget nyújt társfinanszírozás formájában. A megállapodás erdeményeként megújulhat a Budapest-Szolnok és a Budapest-Hegyeshalom közötti vasútvonal, illetve megépülhet a Zalalövő és a szlovén határ közötti pályaszakasz.

Az OTT elfogadta, hogy a 2001. évi területfejlesztési célfeladatokra összesen 17,268 milliárd forintot használhassanak fel. Az előirányzat 30 százalékát a megyei területfejlesztési tanácsok között osztják szét. A regionális fejlesztési tanácsok az összeg 35 százalékával, 6 milliárd forinttal rendelkezhetnek.

A fennmaradó 6 milliárd forintot központilag osztják el. Ebből többek között 1,635 milliárd forintot kap az öt hátrányos helyzetű megye, 1,1 milliárd jut központilag szétosztható beruházási pályázatokra, 300 milliót a Kövim-FVM közös útépítési pályázatára, míg például 209 millió forintot az FVM-GM közös ipari park pályázatára oszthatnak szét az idén.

Az OTT határozott arról is, hogy a területfejlesztési intézmények működtetésére 2001-ben 639 millió forint fordítható.

(MTI)

Ajánlat:

A Magyarországnak szánt SAPARD támogatások részletesen