gyerekülésközlekedésbiztonsági övKRESZ
unegyed

Májustól változik a KRESZ

Május 1-jén lép hatályba az a kormányrendelet, amely módosítja a közlekedés szabályait. Több jelzőtábla megváltozik, illetve kiegészül, és számos új táblára is figyelniük kell majd a közlekedőknek. Emelkednek a sebességhatárok és szigorodnak a biztonsági övre, valamint a gyermekülés használatára vonatkozó szabályok.

Új jelzőtáblák

A "Gyalogos övezet (zóna)" tábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok közlekedésére szolgálnak; járművek itt nem közlekedhetnek. Ha a tábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van - a jelzett időszakon kívül - az ott lakók járművei, illetve az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők járművei, valamint a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel haladhatnak az övezetben. A kiegészítő táblán jelzett időszakban ezeken a területeken tilos a várakozás. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű azonban ilyenkor is közlekedhet és várakozhat az övezetben.

A "Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)" tábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb járművel ide tilos behajtani. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel haladhatnak. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek.

A "Hólánc használata kötelező" jelzőtábla azt jelzi, hogy az úton közlekedő járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén hólánccal kell felszerelni a gumiabroncsokat. Amennyiben ezt a táblát közúti határátkelőhelyen helyezik el, csak azok a járművek léphetnek be az ország területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.

A "Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel" tábla azt jelzi, hogy kerékpárosok tovább tudnak haladni.

A "Kerékpáros közvetett kapcsolat" tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél a kerékpárosnak, amennyiben balra kíván továbbhaladni, a kerékpárról leszállva, a keresztező út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedő járművekhez kell besorolnia és az útkereszteződésen áthaladnia.

A "Kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sáv" tábla azt jelzi, hogy az autóbusz forgalmi sávon a kerékpárosok közlekedése is megengedett.

Amennyiben az "Egyirányú forgalmú út" jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg, az úttesten kijelölt kerékpársávon a kerékpáros vagy az autóbusz forgalmi sávon az autóbusz - a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben - közlekedhet.

Sebességhatárok

Személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

- autópályán 130 km/óra,

- autóúton 110 km/óra,

- lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,

- lakott területen továbbra is 50 km/óra

sebességgel lehet majd haladni, motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, illetve kerékpárral pedig mindenhol maximum 40 km/óra a megengedett sebesség.

Autóbusszal autópályán 100 km/óra, lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra a megengedett sebesség, hólánccal felszerelt gépjárművel pedig minden úton 50 km/óra a maximális sebességhatár.

Biztonsági öv, biztonsági gyermekülés

Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak akkor szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve. 2002. január 1-jétől a személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12 év alatti és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni.

Nem kell becsatolni a biztonsági övet

- a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;

- a taxi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;

- a mentő betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;

- a járművezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során az oktatónak.

A személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12 év alatti és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha

- a gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas;

- a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető;

- egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet;

- az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben rögzítés nem oldható meg;

- a gyermeket taxi üzemmódban használt taxival, személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsival, rendvédelmi szervek gépkocsijával vagy a mentő betegellátó terében szállítják.

Váci Tímea

(Üzleti Negyed)


2001. február 23. 09:26

Most
Top 12 óra
Olvasnivaló