Tíz év helyett tizenöt év az ingatlanok elbirtoklási ideje?<BR/>

Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forintos állami vagyonvesztést akadályozhat meg az a T. Ház elé kerülő egymondatos törvénymódosítás, mely az ingatlanok elbirtoklási idejét a jelenlegi tízről tizenöt évre javasolja emelni. Az Állami Számvevőszék tavaly októberi vizsgálata szerint mintegy 150 ezer állami ingatlan tulajdonlapjára nem vezették fel a tulajdonosi jogok gyakorlóját, így ezen ingatlanokat idén júliustól használóik elbirtokolhatnák.
Vágólapra másolva!

A kormány várhatóan pénteken terjeszti a parlament elé a polgári törvénykönyv módosításáról szóló javaslatát, mely az ingatlanok elbirtoklási idejét 15 esztendőre emelné. A törvénymódosítás a kormány elemi érdeke, hiszen egy tavaly októberi számvevőszéki jelentés szerint idén júliusban lejár a 10 éves határidő, így - jogszerűen - több tízmilliárd forintnyi állami tulajdonú ingatlan elbirtoklására nyílik meg a lehetőség. A földhivatali nyilvántartásban szereplő 285 ezer állami ingatlan közül 150 ezerről nem tudni, hogy valójában ki a tulajdonosi jogok gyakorlója, további hatezer ingatlannak pedig sem vagyonkezelője, sem használója nincs.

Az állami vagyonnyilvántartás olyannyira elavult, hogy számos ingatlant a 20-25 évvel ezelőtti értékén tartanak nyilván, így az állami vagyon valós értékét, sem a vagyonvesztés veszélyének mértékét nem lehet korrekten felbecsülni - nyilatkozta Lóránt Zoltán, igazgató, az ÁSZ-jelentést bemutató tájékoztatón. Az ÁSZ-jelentés nyilvánosságra hozatalát követően szocialista képviselők az elbirtoklási idő 32 évre emelését javasolták, ám a kormánypártok akkor megakadályozták az ellenzéki javaslat napirendre tűzését.

A törvénymódosítás nem csupán az állami tulajdon, hanem általában a tulajdon védelmét szolgálja - nyilatkozta Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa. Az elmúlt tíz évben bekövetkezett tulajdonosi változásokat nem tudta követni a földhivatali nyilvántartás. A tömeges privatizáció, a kárpótlás, a termelőszövetkezetek átalakulása után mostanra kezdenek kialakulni a stabil tulajdonviszonyok, ezért szükséges az elbirtoklási idő meghosszabbítása úgy, hogy az ingatlan-nyilvántartás a változásokat megnyugtatóan követni tudja - mondta a miniszteri biztos.

Mind a 116 körzeti földhivatalban működik már az az informatikai rendszer, amely lehetővé teszi a tulajdoni lapok elektronikus nyilvántartását - közölték kérdésünkre az agrártárcánál. A közeljövőben a társhatóságok is hozzáférhetnek "takarnet" névre hallgató rendszerhez, amely a távolabbi jövőben térképek, majd elektronikus kérelmek kezelésére is képes lesz. A rendszer gyenge pontja az adatbázisok naprakészsége: A vidéki hivatalokban az elmaradások feldolgozásával jól haladnak a földhivatali munkatársak, a nagy ügyhátralék a fővárosra jellemző, amit részben a bírósági ítélkezés is lassít - közölték.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

ÁSZ