Négyéves minimumám az amerikai fogyasztói bizalmi index

Vágólapra másolva!
Februárban 106,8 pontra esett vissza az amerikai fogyasztói bizalmi index a januári 115,7 ponthoz képest. A korábbi várakozásokat fölülmúló csökkenés az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb kamatcsökkentéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fogyasztói bizalmi index 106,8 pontra esett vissza a januári 115,7 ponthoz képest, ami 1996 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Elemzők a jelentés közzététele előtt 110 pont körüli szintet valószínűsítettek.

Ugyan a rövidtávú kilátások továbbra is erőteljes gazdasági gyengülést mutatnak, de a fogyasztók gazdasági helyzetre vonatkozó becslései azt jelzik, hogy az amerikai gazdaság még mindig enyhén növekszik, és nem beszélhetünk recesszióról - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Lynn Franco a Conference Board igazgatója.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan legutóbbi szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy amennyiben a gazdaság további gyengülésére utaló adatok látnak napvilágot, a Fed további kamatcsökkentéseket hajthat végre.

Folytatódtak a spekulációk Amerikában , miután a volt FED-kormányzó, jelenleg a Bear Stearns vezető közgazdásza, Wayne Angell úgy nyilatkozott, hogy várhatóan ezen a héten újabb váratlan monetáris lazítással támaszthatja meg a nyugtalan tőkepiacokat Alan Greenspan. A korábbi nyilatkozatával ellentétben viszont hétfőn az eheti kamatcsökkentésnek már 80 százalékos valószínűséget tulajdonított.

(Üzleti Negyed)