<P>Felügyelik a turisztikai pályázatokat</P>

Vágólapra másolva!
A parlament idegenforgalmi bizottsága hamarosan az üdülési csekkek értékhatárának emelésével, s a fizetővendéglátás adózásának könnyítésével kapcsolatos kezdeményezést tűzi napirendjére. Pál Béla, a bizottság frissen kinevezett (MSZP) elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, több aktuális kérdés megoldásához a turisztikai szakmai szervezetek véleményét és segítségét kérte.
Vágólapra másolva!

A következő fél évben gyorsítani kell a bizottsági munkatempón, hangsúlyozta az elnök. Már csak azért is, mert a 20 milliárd forintra duzzadt turisztikai támogatással a feladatok is megsokasodtak. Ennek megfelelően szeretnék folyamatosan figyelemmel kísérni a pályázati pénzek útját, a fejlesztések megvalósulását. Nem mindegy, hogy hogyan, mi módon folynak a pályáztatások, és mi történik az odaítélt pénzek ellenőrzésével. A bizottság ezzel a kérdéssel többször és alaposan kíván foglalkozni.

A bizottságnak módjában áll megvizsgálni a már érvényben lévő törvények hatásait is: ebből a körből a legsürgetőbbnek a Balaton-törvénnyel kapcsolatos tapasztalatok elemzése tűnik. A tó melletti önkormányzatok úgy érzik, az építési tilalom nem indokolt. Ahol ugyanis nem lehet építeni, ott értelemszerűen kevesebb lesz a turizmus bevétele is. Sőt, kisebbedik az adóbevétel, ezért lehet, hogy még a minimális és szükséges fejlesztéseket sem tudják elvégezni. Önerejükből nem képesek csatornahálózatot építeni, az állami támogatás pedig késik ehhez a munkához.

A bizottság szeretné felkarolni a fizetővendéglátók adózási könnyítését, sőt az üdülési csekkek értékhatárának emelését is. Pál Béla a sürgős törvényi változtatások közé sorolta még az idegenforgalmi szakmát is kedvezőtlenül érintő reprezentációs költségkerettel kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatát.

Az első fél évben a parlament elé kerülő törvények közül többek között a kulturális örökség védelméről, valamint a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatásairól szólókról mondanak véleményt.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)