Csökkenhetnek az orosz vámok?

Vágólapra másolva!
Az 1998-as oroszországi pénzügyi krach óta pénteken kerül sor az első orosz-magyar miniszteri szintű külkereskedelmi tárgyalásra. A Moszkvába utazó küldöttségnek kiemelt feladata lesz a jelentékeny magyar passzívum, a magas vámok csökkentése. Az előzetes jelek szerint erre hajlik is az orosz kormányzat.
Vágólapra másolva!

Másfél évnyi szünet kerül sor magas szintű orosz-magyar gazdaságdiplomáciai tárgyalásokra. Matolcsy György, a gazdasági tárca vezetője utazik Moszkvába március 2-án. A cél az, hogy a '98-as pénzügyi válság előtti szintre emeljék a két ország kereskedelmét. A tavalyi 11 havi 2,4 milliárd dollár értékű magyar behozatal csaknem hatszorosa volt az orosz exportunknak, s a szaldóromlás döntő mértékben az energiahordozók áremelkedésének tudható be. Az Oroszországból származó importban növekvő arányban szerepelt a nyersalumínium és a vasérc, valamint az atomerőművi fűtőelem. Csaknem 30 millió dollár értéket tesznek ki az adósságtörlesztésre beérkezett Níva gépkocsik és metrókocsik. A múlt év első tizenegy hónapjában rekord mértékű, 1868,9 millió dollár értékű forgalmi passzívum alakult ki.

Már felállt az a szakértőkből álló munkacsoport, amelyik az oroszországi magyar gép- és berendezéskivitel hitelfeltételeinek megújítását munkálja ki. Az Eximbank korábban létrehozott egy 50 millió dolláros keretét is. Igaz, ezt egyelőre csak kis mértékben vették igénybe a magyar cégek.

Moszkva hajlandóságot mutat arra, hogy a '98-as válság idején keletkezett, mindmáig befagyott magyar követeléseket megfizesse. Változatlanul lehetőség van az orosz gázszállítási többlet magyar áruval - főleg mezőgazdasági és gyógyszeripari termékekkel - való ellentételezésére.

A magyar gazdaságdiplomácia számára az egyik fontos kérdés az orosz vámok jelentős csökkentésének elérése. Erre már a miniszteri szintű találkozó előkészítésekor is késznek bizonyultak az oroszok.

Moszkva számára mindenesetre felértékelődött a közép-kelet-európai térség. Főleg az energetika óriáscégei kívánnak itt teret nyerni, az elmúlt hónapokban a BorsodChem jelentett célpontot. De a Gazprom már korábban is érdekeltségre törekedett horvátországi gázerőmű-beruházásban való részvételre, továbbá egy hazánkon is átvezető tranzit gázvezeték megépítésére.

Sőt, a Gazprom kidolgozott egy stratégiai tervet magyarországi és a régiós tevékenysége fejlesztésére 2030-ig, s nem csupán a gázipar területére.

Gergely László

(Magyar Hírlap)