A fogyasztók megtévesztése miatt bírságolt a legtöbbször a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa az idei első két hónapban 42 határozatot hozott, 5 törvénysértést állapított meg és 6,8 millió forint bírságot szabott ki. A fogyasztók megtévesztésével kapcsolatos ügyek továbbra is 33-35 százalékot tesznek ki. Az erőfölénnyel történő visszaélés miatt indított ügyek 21, míg a kartell-ügyek 5 százalékkal voltak jelen a GVH ügyei között
Vágólapra másolva!

Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke elmondta: a múlt év azonos időszakában összesen 30 versenyfelügyeleti eljárás zárult le határozattal és 4 alkalommal állapítottak meg jogsértést, amiért 6,6 millió forint bírságot szabtak ki. Ez év február végéig a legtöbb elmarasztaló határozat, 3, a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született, amelyekért 1,5 millió forint bírságot vetettek ki. Tavaly február végéig szintén 3 ilyen határozat született, amiért 1,6 millió forint büntetést szabott ki a GVH.

Gazdasági erőfölényt 2 döntésben állapítottak meg, amiért 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a törvénysértőket. A múlt év azonos időszakában nem volt ebben a kategóriában elmarasztaló ítélet. Kartellmegállapodást feltáró határozat az idei első két hónapban nem született.

A fogyasztók megtévesztése továbbra is 33-35 százalékot tesz ki a GVH ügyei között. Az erőfölénnyel történő visszaélés miatt indított ügyek 21, míg a kartell-ügyek 5 százalékkal voltak jelen a GVH ügyei között, míg tavaly még 33, illetve 10 százalékot tettek ki. A fúziók iránti kérelmek az idén 38 százalékot, míg tavaly, mindössze 23 százalékot tettek ki.

Vállalkozások összefonódását 12 esetben engedélyezte a hivatal, míg a múlt év február végéig 6 ilyen tartalmú határozatot hozott a GVH. Összeolvadást elutasító határozat a múlt év azonos időszakához hasonlóan még az idén sem született. A GVH versenytanácsához érkezett 22 jogorvoslati kérelemből 6-nak helyt adtak. A GVH döntéseivel szemben a Fővárosi Bírósághoz az idén még nem érkezett fellebbezés.

(MTI)

2001. március 3. 14:22