<P>Az idén legalább 50 milliárd forintos bevételt tervez az Ericsson</P>

Vágólapra másolva!
Az Ericsson Magyarország Kft. a tervek szerint az idén több, mint 50 milliárd forint árbevételt ér el, szemben a tavalyi 45 milliárd forinttal. Az alapításának 10. évfordulóját ünneplő Ericsson Magyarországnak 2000-ben az adózás előtti nyeresége 3,3 milliárd forint volt.
Vágólapra másolva!

A társaság 1999-ben 35,8 milliárd forint árbevételre és 5,1 milliárd forint adózás előtti nyereségre tett szert. Fodor István, a társaság vezérigazgatója a nyereség csökkenését részben azzal magyarázta, hogy a GSM eszközök ára folyamatosan mérséklődik. Hozzátette: az adózás előtti eredmény mérséklődésében jelentős szerepet játszott az is, hogy míg 1999-ben 2,9 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre, addig az elmúlt évben már 4,4 milliárd forintot.

A vezérigazgató kifejtette: a tervek szerint az idén a tavalyinak megfelelő adózás előtti eredményt érnek el, miközben a kutatás-fejlesztésre fordított összeg várhatóan több, mint 3 milliárd forinttal nő.

Az Ericsson Magyarország jelenleg 700 főt foglalkoztat, akik közül 350 alkalmazott a kutatás-fejlesztés területén dolgozik. Ezzel kapcsolatban Fodor elmondta: a magyar kutatók az Ericsson világon belül önálló kutatási témákkal - így például harmadik generációs (UMTS) fejlesztésekkel - teljes felelősséggel foglalkoznak.

A vezérigazgató kifejtette: 2000-ben az Ericsson mintegy 300 ezer mobiltelefont adott el Magyarországon, és ennek alapján piaci részesedése elérte a 25 százalékot. Az idén a társaság valamivel kevesebb készülék eladására számít azért, mert az Ericsson világszerte átpozícionálja mobiltelefon gyártását: egyrészt már az új, harmadik generációs készülékek előállítására koncentrál, másrészt pedig egyetlen gyártó partnerhez helyezi ki a készülékek előállítását.

Fodor úgy vélte, az Ericsson a második negyedévben, március végén már kereskedelmi mennyiségben is képes lesz GPRS-telefonokat (General Packet Radio Service) szállítani, igaz, e területen a kereslet igazi felfutásra a második félévben számítanak.

A vezérigazgató szerint a GPRS iránt akkor lesz nagy a kereslet, ha egyre több alkalmazást vezetnek be a szolgáltatók. Fodor azonban bizakodó, mivel egyrészt a piacon az új termékek rövid időn belül megjelennek, másrészt szerinte a magyar szolgáltatók nagyon innovatívak, és e tekintetben több nyugat-európai országot is megelőznek.

A magyar mobilpiac fejlődésével kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: reálisnak tartja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint 2001 végére 4,5 millió mobil előfizető lesz Magyarországon. Hozzátette: nem tartja kizártnak azt sem, hogy 2003 végére az előfizetők száma eléri a 6 milliót.

(MTI)