Veszteségesek a gyógyfürdők

Vágólapra másolva!
A Dél-Alföld idegenforgalmának növelésére a gyógyfürdők fejlesztése kínálja a legnagyobb lehetőséget - hangzott el Gyopároson, az Orosháza melletti fürdőhelyen rendezett országos turisztikai tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Gellai Imre, a Magyar Turisztikai Egyesület ügyvezető alelnöke a dél-alföldi egészségturizmusról tartott előadásában elmondta: a három érintett megyében - Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban - a nagyszámú gyógyfürdőre építő idegenforgalom lehetőségei jóval nagyobbak, mint amit eddig kihasználtak.

Az ország 800 hévízkútjából csak 240-et hasznosítanak fürdésre és vízgyógyászatra. A Dél-Alföld 20 gyógyfürdőjéből és 16 meleg vizes fürdőjéből 22 télen is működik, s a fedett fürdők, illetve medencék napi befogadóképessége együttesen 14 000. A nyári idényben a Dél-Alföld fürdőiben naponta 70 000 ember fordul meg, s a térség erőforrásai 2000-ben négymillió vendég egészségét szolgálták.

- A gyógyfürdők általában veszteségesek, az önkormányzatok támogatásával működnek, de korszerűsítésükkel, téli-nyári nyitva tartással s az idegenforgalom bekapcsolásával csökkenthetik a ráfizetést - mondta az egyesület alelnöke, s hangsúlyozta: a Dél-Alföld az ország területének 20, lakosságának 13, nemzeti össztermékének 10 százalékát adja. Az ország védett területeinek 16 százalékát kitevő dél-alföldi természeti kincs pedig jó alapot ad az egészségturizmus fejlesztésére.

A hazai szálláshelyeknek mindössze 7-8 százalékát adja a dél-alföldi térség, a vendégéjszakák 30 százalékát a külföldi, 70 százalékát a hazai turisták teszik ki. A majdnem 650 ezer belföldi vendég által eltöltött éjszaka a magyarországi belföldi vendégéjszakák 8,5 százalékát jelentette 2000-ben.

A térség vendégforgalmának megoszlása: Békésben 26, Bács-Kiskunban 35 és Csongrádban 39 százalék. A vendégéjszakákat tekintve Békés ugyanúgy 35 százalékkal részesedik a dél-alföldi forgalomból, mint Bács-Kiskun.

- Békés megye eredményét Gyulának és várfürdőjének köszönheti. Szeged alacsony vendégéjszaka-számát viszont az magyarázza, hogy a Tisza-parti városban az átmenő turistaforgalom nagy - mondta a Magyar Turisztikai Egyesület alelnöke.

A gyopárosi idegenforgalmi tanácskozás résztvevői a nap folyamán megismerkedhettek az Orosházához tartozó, folyamatosan megújuló fürdőhellyel, amelyre az elmúlt években majdnem egymilliárd forintot költöttek, s amely újabb fejlesztések - köztük üdülőfalu építése - előtt áll.

Az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Rt. által, a Magyar Turisztikai Egyesület közreműködésével szervezett tanácskozás végén megalakult az egyesület gyógyturizmus tagozata. A 35 taggal létrehozott tagozat elsősorban a piackutatásban és a szakemberek egészségturizmusra való fölkészítésében szeretne szerepet vállalni - nyilatkozta Albel Andor, a Dél-alföldi Fürdők Egyesületének elnöke.

(Népszava)