Fidel Castro: a Bacardi rum a miénk

Vágólapra másolva!
Fidel Castro vasárnap bejelentette, hogy a szigetországban megkezdik a valódi Bacardi rum gyártását, szemben az 1959-es forradalom után az Egyesült Államokba emigrált Bacardi család világhírű termékével. Az elnök döntése komoly jogi akadályokba ütközhet, mert a család már évtizedekkel ezelőtt levédette a márkanevet. A Bacardi család egyébként már 1995-ben is védjegyvitába keveredett a kubai kormánnyal, a Havana Club rum kapcsán.
Vágólapra másolva!

A kubai forradalom a rumkereskedelem frontján is felvette a harcot az amerikai befolyás ellen, Fidel Castro elnök ugyanis televíziós beszédében közölte, hogy a kubai emigráns Bacardi család termékének ellenében Kuba megkezdi az "igazi" Bacardi gyártását.

A Bacardi rum a miénk, és jobb is, mint amit odaát készítenek - fogalmazta meg véleményét az elnök az állami televízió által vasárnap közvetített beszédében.

A kormányzati döntés azonban komoly jogi problémákkal jár, hiszen a Bacardi márkanevet a családi vállalkozás régen levédette. A világhírű rumkészítő céget a Bacardik az 1860-as években alapították Kubában, de a család 1959-ben, a Castro vezette forradalom győzelme után az Egyesült Államokba emigrált. A cég folytatta működését, központja jelenleg Bermudán található.

A védjegyvita a kubai kormánnyal egyébként nem az első eset lenne a Bacardi cég történetében. Kuba 1994-ben Havana Club néven kezdett rumot exportálni szerte a világban, s azóta több mint 38 millió palackot adott el belőle. 1995-ben a Bacardi cég bejegyeztette a Havana Club márkanevet az Egyesült Államokban, miután megvette a gyártási jogokat az eredeti kubai tulajdonostól. Kuba egyébként még 1960-ban államosította a céget és saját állami márkájának nyilvánította a Havana Club rumot.

A kubai kormányzat ezt követően - a nemzetközi védjegytörvények megszegésével vádolva riválisát - beperelte a Bacardi céget, és követelte, hogy az ne árulhassa saját italát Havana Club néven az Egyesült Államok területén. Az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly úgy döntött, hogy a kubai vállalat a szigetországot sújtó embargó miatt nem tarthat igényt védjegyére az Egyesült Államokban.

(MTI)

Ajánlat:

Bacardi

CubaPoliData.com
( Információk Kubáról az emigránsok honlapján)

Cubanet.org