Vágólapra másolva!
Hamarosan megszépülhet a "spenótház". A Lánchíd pesti hídfőjénél található irodaházat ugyanis teljesen átalakítaná annak reménybeli vevője, egy bajor érdekeltségű cég. A társaság bruttó 8,3 milliárd forintot ígért az ingatlanért az államnak; egyelőre nem tudni azonban, hogy ebből menynyit fizetnek ki azért a másik irodaházért, amelyikbe a jelenleg a spenótházban található Szociális és Családügyi Minisztériumot (SZCSM) költöztetik át.
Vágólapra másolva!

A BHG Beruházó Bt. nyerte meg a Lánchíd Irodaház értékesítésére kiírt pályázatot - jelentette be kedden a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). A vevőjelölt 8,3 milliárd forintot (nettó 7,2 milliárd forintot plusz 1,1 milliárd áfát) ajánlott a Roosevelt téri ingatlanért. A feleknek 30 napjuk áll rendelkezésre a szerződés megkötésére.

A KVI közleményéből kiderül, hogy összesen 12 érdeklődő vette meg a Roosevelt tér 7-8. szám alatti épületre tavaly októberben kiírt, nyílt és nemzetközi tender dokumentációját. A január közepi határidőig azonban csak hárman tettek ajánlatot. Ráadásul a bírálóbizottság kettőt érvénytelennek ítélt - magyarán a nyertesé volt az egyetlen érvényes ajánlat.

A BHG Beruházó Bt. annak a német Schörghuber-csoportnak az érdekeltsége, amelyik a MOM-parknak is beruházója - mondta el lapunknak Szajlai Béla, a társaság ügyvezető igazgatója. A cég projekttársaság, kifejezetten ezen beruházásra alakult. A bajorok tervei szerint irodák, s esetleg lakások is lesznek a "spenótházban". Az ingatlant azonban alaposan átalakítanák: új homlokzatot építenének és megújítanák belül is.

A vevőjelölt úgy kalkulál, hogy összesen mintegy 17 milliárd forintra rúg majd a beruházás értéke (ebben benne van az említett 8,3 milliárdos vételár is). A munka elkezdését hátráltatja, hogy az év végéig még maradnak a spenótház jelenlegi használói. Szajlai Béla szerint, ha a jövő év elején belefoghatnak a felújításba, akkor 2003 közepére fejezik be a munkát.

A Lánchíd Irodaház jelenlegi használói közt van különben az SZCSM, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy része - a volt Pénztárfelügyelet - is. A tárca elhelyezése érdekében egy új ingatlant kell vásárolnia a KVI-nek - erősítette meg a lapnak Lénárd Imre, a Kormányzati Elhelyezési Iroda főtanácsosa. Tájékoztatása szerint az Erdészeti és Faipari Termékeket Értékesítő és Feldolgozó (Erdért) Rt. közeli, Akadémia utca 1-3. alatti irodaházát szemelték ki erre a célra. A GVH-t és az egykori Pénztárfelügyelet munkatársait viszont más irodákban helyezik el.

(Magyar Hírlap)