Idén már a munkavállalók is ellenőrizhetik a nyugdíjjárulékok befizetését

Vágólapra másolva!
A nyugdíjbiztosító nyilvántartási rendszere 2001-től lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy évente tájékozódjanak arról, munkaadójuk befizette-e jövedelmük után járó társadalombiztosítási járulékot . A munkaadóknak pedig márciusig, illetve áprilisig kell az ehhez szükséges adatokat a nyugdíjbiztosító részére elküldeniük.
Vágólapra másolva!

A munkaadóknak március, illetve április végéig kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy milyen jövedelem alapján mekkora összegű járulékot fizettek alkalmazottaik után, attól függően, hogy egyéni vagy társas vállalkozók. A munkavállalóknak pedig októberben postázzák az értesítést, hogy előző évben milyen nyugdíjjogosultságot szereztek - adja hírül a Népszabadság.

A társas vállalkozóknak már korábban is be kellett számolniuk, újdonság viszont, hogy az idei évtől az egyéni vállalkozóknak is tételes bevallást kell tenniük a következő hónap végéig.

Vágujhelyi Ferenc, a nyugdíjbiztosító főigazgató-helyettese elmondta, hogy a bevallás pontosságát ezentúl maguk a munkavállalók is ellenőrizhetik, nemcsak a nyugdíjbiztosító ellenőrei. Az esetleges késést államigazgatási hatáskörben is szankcionálhatják, a fő cél azonban nem a bírságok kiszabása, hanem a minél pontosabb adatszerzés.

Az adatokat a nyár folyamán összesítik, és ősszel küldik meg a biztosítottaknak. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a munkavállalóknak mindenképpen érdemes ügyelniük arra: megkapták -e az értesítést, mert ha nem, akkor az arra utalhat, hogy a munkaadója nem jelentette be foglalkoztatásukat, azaz feketén dolgoztatja őket.

(Üzleti Negyed)