Nőtt a lakáshitelek iránti kereslet

Vágólapra másolva!
Bár az adatok alapján úgy tűnik, a lakáshitelek iránt hirtelen megnövekedett igény a kormány a február 1-jétől életbe lépett kedvezményes kamattámogatásának köszönhető, banki szakemberek figyelmeztetnek: ez csupán a szezon kezdetének eredménye. Éppígy független a kormány által hirdetett kedvezményektől a kamatcsökkenés: ez kizárólag a piaci verseny következménye.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időszakban növekedett ugyan a lakáshitelek iránti érdeklődés, a szakemberek szerint ez egyáltalán nem a kormány február 1-jétől hatályos döntéseinek, nem a kedvezményes lakáshitelnek köszönhető. Sokkal inkább a szezon kezdetével magyarázható az igények számának emelkedése. Az építkezéseket ugyanis a legtöbben tavasszal kezdik. Ahhoz pedig, hogy az időjárás javulásával egyidejűleg meg tudják kezdeni a munkát, a tél végétől kell felkeresni a bankokat.

Az igénylők száma megkétszereződött az elmúlt hónapokhoz képest, de ez márciusban teljesen természetes - mondta a Népszavának Rácz Tibor, a Raiffeisen Bank ügyvezető igazgatója. A változtatások abból a szempontból jókor jöttek, hogy így többen tudják kihasználni, mint ha például ősszel módosítják az igénylés feltételeit. A keresletnövekedés üteme -bár az idény miatt most emelkedett - összességében megállt. A lakásárak ugyanis oly mértékben elszaladtak, hogy erre már nincs elegendő fizetőképes kereslet - figyelmeztet az igazgató.

A korábbiakhoz képest viszonylag sok új lakás épül, eladási céllal. Az építtetők arra számítottak, hogy a kedvezményes hitelek miatt majd ugrásszerűen megemelkedik a lakásvásárlók száma. Ez azonban nem így történt. Rácz Tibor hozzátette: a kereslet egy bizonyos árszintnél megáll, s annál többet nem hajlandó megadni a piac az ingatlanért.

A törlesztés ugyanis még a 8 százalékos kamat esetén is óriási terheket ró a családokra. Tízmillió forintos hitel esetén tízéves futamidővel számolva havi 121 ezer forintos részletet kell visszafizetnie a kérelmezőnek. Az állam pedig - bár a maximális futamidő 35 év - csupán 10 évre ad kamattámogatást. Ha valaki 15 évre kéri a hitelt, ugyanekkora tőketartozás esetén is csak 95 ezer forintra tudja csökkenteni a havi terhet. Ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Az átlagos igénylő általában 3 millió forint hitellel egészíti ki saját megtakarítását, hogy lakást tudjon venni.

Ma még mindig alacsony a bankhitel szerepe a lakáspiacon. Mindezzel együtt a lakáshitel-állomány tavaly jelentősen megemelkedett. Összességében 2000-ben 50 százalékkal megemelkedett a lakáshitel-állomány az 1999. évihez képest. Tavaly szeptemberben 166 milliárd forint volt, míg egy évvel azelőtt ugyanez 126,7 milliárd forint.

Hasonló a tapasztalat más pénzintézeteknél is. Bíró Péter, a Kereskedelmi és Hitelbank igazgatója a Népszavának elmondta: cégüknél a márciusra jellemző érdeklődést tapasztalják. Félmilliárdos hiteligénylést hagytak jóvá a piaci hitelekre, s nem nagyobb ennél a kedvezményes 8 százalékos hitelre jóváhagyott folyósítás sem.

Az viszont biztos: a növekvő érdeklődésen kívül a kamatcsökkenés is teljesen független a kormány csaknem két hónappal ezelőtt bevezetett intézkedéseitől. A forrásoldali támogatás (a banknak nyújtott állami támogatás) növelése ugyanis csak a hitelek töredékére terjed ki, s ez olyan elenyésző hányad, hogy nem referenciaértékű - szögezte le Katona József, a CIB Bank ügyvezető igazgatója.

A bankszektor számára az előző év hosszú idő óta először volt eredményes, óriási tartalékokat tudtak felhalmozni. Most ez teszi lehetővé, hogy egyre lejjebb és lejjebb menjenek a kamatokkal, s helyt tudjanak állni az árversenyben. A lakáshitel ugyanolyan árucikk, mint a kenyér: a verseny határozza meg az árát - magyarázza az igazgató.

Az államilag támogatott hitelek - akár a kiegészítő kamattámogatású, akár a forrásoldali hiteltámogatott - csupán a teljes hazai hitelállomány egynegyedét teszik ki. Hiába csökkent tehát az FHB-jelzáloghitelek kamata 1,5 százalékkal február 1-jén, ez alig-alig befolyásolja az összképet. Ráadásul, bár az FHB-jelzáloglevél kibocsátásával finanszírozott, támogatott hitelek 4-5 százalékkal alacsonyabb értéken elérhetők, a bonyolult eljárás és a lassú ügyintézés visszariasztja az ügyfeleket - mondja az igazgató.

Katona József szerint a kedvezményes hitel felvételének pedig az komoly akadálya, hogy kizárólag új otthonra lehet kérelmezni. Sem használt lakás esetén, sem a felújítani, bővíteni kívánt ingatlan költségeinek elteremtésére nem segítség. Ez jelentősen leszűkíti a kört, mert a hazai jövedelemviszonyok a legtöbb ember számára csupán használt lakás vásárlását teszik lehetővé.

2001. február 1-jétől 3-ról 4,5 százalékra emelkedett a lakáshitelek forrásoldali kamattámogatása. Azaz: azoknál a hiteleknél, amelyet a kereskedelmi banktól valamely jelzálogbank felvásárol, az állam 4,5 százalékos kamattámogatást ad. Hosszabb lett a kamattámogatás időtartama is: 5 évről 10 évre emelkedett. Mint ismeretes, tavaly július 1-jétől a 8 százalékos kiegészítő kamattámogatást igénybe vehetők köre is kibővült: valamennyi új lakás vételére és építésére kérhető. További változás, hogy február 1-jétől bármely bank alapíthat saját jelzálogbankot, így a jelzáloglevél kibocsátásával közvetlenül igénybe veheti az állami támogatást.

Holubár Zita

(Népszava)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Lakáshitelkereső

Üzleti Negyed - Állami lakástámogatások

Kereskedelmi és Hitelbank

Földhitel- és Jelzálogbank

Raiffeisen Bank

CIB

Korábban:

Tovább csökkennek a lakáshitelek kamatai
(2001. március 11.)

Tavaly jelentősen nőtt a lakáshitel-állomány
(2001. február 23.)

Az OTP csökkenti a lakáshitel-kamatokat
(2001. február 14.)

Csökkennek a lakáshitelek kamatai
(2001. január 31.)

Nem lesz egy csapásra olcsóbb a lakáshitel
(2001. január 11.)

Legalább másfél százalékkal olcsóbb lehet a lakáshitel
(2000. január 10.)

A kispénzűek kiszorulnak a lakáshitel piacról
(2000. december 21.)