Kamatcsökkentési hullám a bankoknál

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben átlagosan 1-1,5 százalékos kamatcsökkentést jelentett be több bank a piaci feltételekkel folyósított lakáshiteleknél, továbbá az ingatlanfejlesztési és általános célú jelzáloghiteleknél. A személyi kölcsönök piaca is pezseg: egy bank autófedezet mellett nyújtott jelzáloghitellel jelentkezett, s több akció is fut időszakos, 2-4 százalékos kamatcsökkentésekkel.
Vágólapra másolva!

A lakossági hitelezés terén erősödik a verseny, amit a legutóbbi hetek sorozatos kamatcsökkentései is mutatnak. A kamatváltozások a támogatás nélkül, tehát piaci feltételekkel folyósított lakáscélú kihelyezéseket, valamint a személyi kölcsönöket és a személyi kölcsön jellegű jelzáloghiteleket érintik. A módosítások nyomán a lakáscélú jelzáloghitelek kamatlába 14-16 százalék körül alakul. A legkisebb kamatot áprilistól a Földhitel- és Jelzálogbank számítja majd fel. A kamatszint több esetben magasabb, ha egy évre és alacsonyabb, ha 5 évre rögzített kamatozást választ az ügyfél, mivel a bankok folyamatosan csökkenő kamatokat feltételeznek.

A személyi kölcsön jellegű, azaz szabad felhasználásra nyújtott jelzálogkölcsönök kamatai a csökkentések után is magasabb szinten, 18-22 százalék között szó-ródnak, kivételt talán csak a Hanwha Bank akciós, április 30-ig érvényes 16 százalékos kamattal hirdetett, szabadon felhasználható jelzáloghitele jelent. A személyi kölcsönöknél másutt is találkozni több időszakos kamatkedvezménnyel . A Citibank - a nagybankok között elsőként elindított - autófedezettel nyújtott jelzáloghitelénél április 15-ig 19 százalékos, azután pedig 20,5 százalékos lesz a kamat, a Raiffeisen Bank akciójánál pedig április 30-ig ígérnek az eddiginél 2 százalékkal olcsóbb, évi 21,95 százalékos kamatozású személyi kölcsönt.

A kölcsönök úgy válnak olcsóbbá, hogy eközben a betéti kamatokhoz nem nyúltak a bankok, tehát kamatrésükből áldoztak a piac oltárán. Az alacsonyabb kamatokkal minden bizonnyal a tavasszal beinduló építkezések és egyéb ingatlanberuházások finanszírozásából szeretnék kivenni a részüket. Az áruvásárlási hitelek és a gépkocsi-finanszírozás ára, valamint az államilag támogatott lakáshitelek kamatszintje egyelőre nem változik. Bár a kiegészítő állami kamattámogatással adható hiteleknél az eredetileg 8 százalékos kamatszint több banknál 6 százalék körülire csökkent, nem árt az óvatosság. A kezelési költség ugyanis többnyire nő a lemorzsolódó kamat mellett, ráadásul azt nem egy összegben, hanem ugyancsak évente számolja el a pénzintézet. A hitel összes terhe tehát nem lesz kisebb.

A tavaszi kamatcsökkentési hullámot lényegében az OTP Bank 1,5 százalékpontos kamatlefaragása indította el csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor 2 százalékkal, 19,5-ről 17,5 százalékra mérsékelte a piaci lakáshitel kamatát. Az OTP Bank a március elsejétől érvényes 16 százalékával sem tarthat igényt a legolcsóbban hitelező pénzintézet titulusára.

A CIB Bank ugyanis már tavaly augusztusban 16 százalékra vitte le a kamatszintet, amelyből a napokban - hogy megőrizze elsőbbségét - további 0,5 százalékponttal lefaragott, így jelenleg 15,5 százalékos éves változó kamaton kínálja a lakáscélú jelzáloghitelt. A CIB-et minden téren az egyik legnagyobb versenytársának tekintő Raiffeisen Banknál van ugyan ennél olcsóbb lakáscélú jelzáloghitel, de az évi 14,5 százalékos kamat 5 évre rögzítve van, ellentétben a CIB bármikor változtatható kamatával.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)