Növelhető a jelzáloghitelezés szerepe a lakásfinanszírozásban

Vágólapra másolva!
Jelentősen növelhető a jelzáloghitelezés szerepe a lakásépítések finanszírozásában, mert az ilyen típusú hitelek összege a lakosság éves jövedelmének 4 százalékát teszi ki, míg ez az arány az unióban 60-70 százalékos. A kabinet egységes lakbértámogatási rendszert kíván létrehozni annak érdekében, hogy a magántőke is bekapcsolódjon a bérlakás-építésbe.
Vágólapra másolva!

A jelzáloghitelezés szerepe a lakásépítések finanszírozásában jelentősen növelhető, hiszen az évente folyósított jelzáloghitelek értéke Magyarországon a lakosság éves jövedelmének mindössze 4 százalékát, míg Nyugat-Európában 60-70 százalékát teszi ki - közölte Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy keddi konferencián.

Hozzátette: a hitelek részaránya a lakásfinanszírozásban Magyarországon 20 százalék alatti, míg az uniós tagországokban átlagosan 80 százalékos; az ott felvett kölcsönök jelentős része jelzáloghitel.

Hegedűs Éva elmondta: a négymilliós lakásállományból 2,3 millió szorul felújításra, aminek becsült költsége meghaladja az 1500 milliárd forintot.

A helyettes államtitkár megerősítette: a lakásfinanszírozás rendszere a következő egy évben nem változik.

Hegedűs Éva elmondta: a gazdasági tárca tervezi az egységes lakbértámogatási rendszer bevezetését, ami elengedhetetlen feltétele lenne annak, hogy a bérlakás-építésekbe bekapcsolódjon a magánszféra is. Ehhez azonban módosítani kell az önkormányzati törvényt, mivel jelenleg ahány helyi önkormányzat, annyiféle lakbértámogatási rendszer működik Magyarországon.

(MTI)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlanhitel
(az Üzleti Negyed hitelkeresői)