Vágólapra másolva!
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a 0-3 és a 3-14 év közötti gyerekeknek ajánlott építő-játékok forgalmazását ellenőrizte az ország 495 kis- és nagykereskedelmében. 271 esetben intézkedtek szabálytalanság miatt. A laboratóriumi vizsgálat eredménye szerint 10 megvizsgált építő-játék elemből kilenc gyermek számára nem megfelelő. A vizsgált készlet 80 százaléka származott kínai importból.
Vágólapra másolva!

A felügyelet megállapította, hogy a nagyvárosokban lévő áruházláncokban kielégítő az építő-játék kínálat, ugyanez a kisebb településeken nem mondható el.

Laboratóriumban tíz építő-játék mintát vizsgáltak meg a felügyelet munkatársai, és kilenc valamilyen veszély miatt nem volt megfelelő. Az egyik játék éle és felülete például szálkás volt, egy másikról lejött a festékanyag. Előfordult, hogy az előírtnál magasabb bárium, króm, ólom mennyiséget tartalmazott a minta, ami egészségkárosító hatású lehet. Az ellenőrzés során 22 esetben megtiltották, míg 203 esetben további feltételhez kötötték az értékesítést. Fogyasztóvédelmi bírságot 42 esetben szabtak ki 7,5 millió forintot meghaladó értékben. Helyszíni bírságot 23 esetben alkalmaztak 185 ezer forintot meghaladóan és 141 esetben szabálysértési bírságot szabtak ki mintegy 3,1 millió forint összegben.

Az ellenőrzött áru 80 százaléka kínai importból származott. Összességében az import építőjátékok fogyasztói ára mintegy 30-50 százalékkal volt magasabb, mint a hasonló megjelenésű és funkciójú magyar gyártmányú termékeké. Az importból származó játékoknál az idegen nyelven feltüntetett korosztályi megjelölést az importőrök sok esetben nem vették figyelembe, vagy felülbírálták, megváltoztatták a magyar nyelvű tájékoztatón.

Igaz, a nem importból származó építők esetén is gyakran hiányos a játékokra vonatkozó tájékoztatás. A 3 éven aluliaknak készített játékoknál gyakori hiba volt, hogy nem tüntették fel a biztonságos használhatósághoz szükséges figyelmeztető feliratokat.

(MTI)