Az államháztartás reformjának felgyorsítását szorgalmazza a számvevőszék

Vágólapra másolva!
Az államháztartás reformjának felgyorsítását szorgalmazta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a szervezet szerdai munkaértekezletén. A 2000. évi ellenőrzések tapasztalatait ismertető és az idei tervekkel foglalkozó értekezleten elhangzott: az ÁSZ észrevételeit követően a vizsgált szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket, ám ez csak szerény mértékű javuláshoz vezet.
Vágólapra másolva!

Beszámolt arról, hogy tavaly a számvevők kétezer helyen vizsgálódtak és évről évre mintegy nyolcezer milliárd forintnyi vagyonnal kapcsolatos gazdálkodást ellenőriznek. Tapasztalataik szerint az ÁSZ észrevételeit követően a vizsgált szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket, ám ez csak szerény mértékű javuláshoz vezet. Elsősorban a működési problémák felszámolása vezethet az államháztartás gazdálkodásának jelentős hatékonysági javulásához. Ennek érdekében az ÁSZ egyebek között javasolja az államháztartási törvény korszerűsítését, az államszámviteli rendszer kidolgozását és a központi költségvetési intézmények gazdálkodási és beszámolási rendszerének korszerűsítését.

A költségvetési intézmények ellenőrzése során a számvevők elégtelennek tartották a belső ellenőrzési rendszer működését. Ezzel kapcsolatban Kovács Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy a belső ellenőrzés gyengeségei miatt bekövetkezett hibákat és mulasztásokat nem lehet megelőzni utólag létrehozott, gyakran laikus, ad hoc ellenőrző testületek életre hívásával.

Az önkormányzatok ellenőrzése során a számvevők azt tapasztalták, hogy a testületek visszafogott gazdálkodásra kényszerültek, ami a fejlesztések és a szükséges felújítások elmaradásában is megmutatkozott. Ezért úgy vélte, nem halasztható az önkormányzati feladatellátás és forrásszabályozás rendszerének újragondolása.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a közbeszerzési eljárások között egyre nagyobb arányú a nyílt eljárás, ami a közbeszerzési törvény elveinek érvényesülését segíti. - Ugyanakkor, bár az intézmények egyre nagyobb hányada alkalmazza a központosított közbeszerzési rendszert, ennek nem alakult ki megfelelő ellenőrzési rendszere - mutatott rá.

Az ÁSZ elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy az idén, az előzetes tervekkel ellentétben még nem kerülhet sor a SAPARD-támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzések beindítására. - A magyar agrárium két év alatt sem volt képes kiépíteni a mintegy 27 milliárd forintos támogatáshoz szükséges intézményrendszert - mutatott rá.

Az idei ellenőrzésekről szólva Kovács Árpád hangsúlyozta: a számvevőszék kész az MTV Rt. gazdálkodásának ellenőrzésére, amennyiben az Országgyűlés erre felhatalmazza. Véleménye szerint a munka legalább hat hónapot vesz majd igénybe.

(MTI)

Ajánlat: