Az élelmiszerárak további növekedésére számít a Magyar Agrárkamara

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerárak további emelkedését prognosztizálja a Magyar Agrárkamara az idei év első felében, mivel a termelői árak emelkedése az élő állat és állati termékeket előállító szektorban még nem fejeződött be. Ez természetesen a fogyasztói árakra is kihat majd, de az első félévre jellemző gyors növekedéssel szemben a második félévben a növekedés enyhe lassulására lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az Magyar Agrárkamara szerdai sajtótájékoztatóján Bódizs Tamás alelnök jelezte, hogy a termelői árak emelkedésének következtében várhatóan a fogyasztói árak is jelentősen emelkednek még az idei év első felében. Az emelkedés azonban az év második hat hónapjában lelassul és éves szinten várhatóan 8,5 százalékos lesz.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a magyar élelmiszerárak a múlt évi jelentős emelkedés ellenére is csupán az európai uniós árak felét-harmadát teszik ki.

Tavaly az alapvető élelmiszerek ára Magyarországon 20-50 százalékkal emelkedett. Míg tavaly januárban egy kilogramm sertéscombért 656 forintot kellett kilónként fizetni, addig idén januárban már 926 forintba került. Egy kilogramm bontott csirke ára 427 forint volt kilogrammonként a múlt év januárjában, az idei év elején pedig 471 forintba került. A sertészsír kilójáért a múlt év elején 190 forintot kellett fizetni kilogrammonként, az idén pedig már 311-et. Egy liter tej ára 108 forint volt 2000 januárjában, az idén pedig ugyanebben a hónapban 139 forint. Egy kilogramm fehér kenyér ára 112 forint volt a múlt év elején, az idei év kezdetén 130 forint. A kristálycukor ára egy évvel ezelőtt 139 forint volt kilogrammonként, az idén pedig már 164 forint.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelentős fogyasztóiár-emelkedés ellenére sem hozott javulást az árnövekedés a termelők jövedelempozíciójában, mivel a múlt évben a termelői-indexár 22,5 százalékos emelkedésével szemben jelentősen nőttek az ipari, úgynevezett imputárak.

Mészáros Gyula, a kamara főtitkára abban látná a megoldást, hogy a termelői árakat - amelyek már jelentősen közelítenek az unióéhoz - ezen a szinten kellene stabilizálni az uniós agrárrendtartás bevezetésével. Ez nem csak a termelői biztonságot növelné, hanem a jogharmonizációs kötelezettségnek is eleget tenne Magyarország.

A főtitkár szerint ennek ellenére az unióba való belépéskor Magyarországon robbanásszerű élelmiszerár-emelkedésre lehet számítani. A forint csúszó leértékelése miatt ugyanis a magyar élelmiszerárak nem közelítettek az uniós árakhoz.

(MTI)

Ajánlat: