A kiwwi 41 millió eurós tőkebevonást hajt végre

Vágólapra másolva!
A kiwwi Közép-Kelet-Európa Holding Rt. 41 millió euró értékű tőkebevonást hajt végre, amelyet a londoni Dresdner Kleinwort Capital Bank vezette konzorcium finanszíroz. A társaság Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon ez év végéig - az eddigi 11 millió eurón felül - további 25 millió eurót kíván beruházni.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is tevékenykedő Kiwwi Közép-Kelet-Európa Holding Rt tavaly augusztusi megalakulása után most további 41 millió euró tőkét vont be - jelentették be a cég vezetői hétfői bécsi sajtóértekezletükön.

A tőkét adó konzorciumot a londoni Dresdner Kleinwort Capital Bank, a Dresdner Bank beruházási társasága szervezte, s részt vesz benne két osztrák társaság, a Global Equity Partners és a Go Equity, továbbá az eredeti 4 millió euró tőkét összeadó amerikai magánberuházók is. Oliver Schmalholz, a cég felügyelő bizottságának elnöke szerint az eddigi osztrák vállalkozói tőke tranzakciók közül ez az egyik legnagyobb.

A Kiwwi eddig Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon 11 millió eurót fektetett be, és év végéig további 25 milliót szándékozik beruházni. E három országban eddig háromezer telefon- és 120 ezer internet-előfizetővel rendelkezik. Az év második negyedében kezdi meg tevékenységét Lengyelországban és Szlovéniában.

A Kiwwi vezetői elmondták: a tőkebevonás sikere talán némi reményt ad az ideges nemzetközi távközlési piacnak. A beruházók úgy ítélték meg, hogy a mostani befektetés időszerű, éppen a tőzsde és a távközlési piac helyzete miatt, továbbá mert a Kiwwi által megcélzott országokban a távközlési piac liberalizálása még csak ezután következik, és a piaci pozíciókat most kell biztosítani. A Kiwwi üzleti stratégiája az, hogy először ügyfélbázisát építi ki, és csak aztán fordul az infrastruktúra felé.

Anaud Enée, a Kiwwi egyik alapítója elmondta, hogy Magyarországon a cég telefon-előfizetőinek száma jelenleg ezer, az internetre pedig 67 ezren fizettek elő, azonban a cég ismertsége máris 17 százalékot ért el.

Újságírói kérdésre Schmalholz kifejtette: egyelőre nem tervezik a kiépülő vállalat eladását egy nagy szolgáltatónak, mivel azok jelenleg az UMTS- fejlesztésekkel vannak elfoglalva, eközben hazai piacaik viszont zsugorodnak. Amint az UMTS-fázison túl lesznek, földrajzilag vagy technikailag új piacokat kell keresniük, és majd akkor, fölvetődhet a Kiwwi eladásának lehetősége is.

(MTI)

Ajánlat: