A Manchester United rekordprofitot ért el üzleti évének első felében

Vágólapra másolva!
A világ jelenleg talán legjobb footballcsapata, a Manchester United 38 százalékos nettó nyereségnövekedést ért el első üzleti félévében, köszönhetően a szponzori támogatásokból, illetve a jegyeladásokból származó bevételek növekedésének. A klub az idén további növekedésre számít, többek közt a New York Yankees baseballcsapattal és a Nike sportfelszereléseket gyártó vállalattal kötött szerződések eredményeként.
Vágólapra másolva!

A MU, amely februárban stratégiai szövetségre lépett a New York Yankees baseballcsapattal, üzleti évének első felében 12,13 millió fontos - 17 millió dollár - bevételre tett szert, az egy évvel korábbi 8,8 millió fontot követően.

A forgalom 13 százalékos növekedés után 72 millió fontos rekordnagyságot ért el, miután a híres Old Trafford stadion befogadóképességét 67 700 fősre bővítették.

A szponzori támogatásokból származó bevételek 26 százalékkal növekedtek, és 11,1 millió fontot tettek ki, a Vodafone csoporttal kötött megállapodás eredményeként.

A klub közleménye szerint a bevételek további növekedését kívánják elérni újabb szponzori szerződésekkel, más klubokkal való együttműködések kötésével, illetve kereskedelmi szerződésekkel. A MU tavaly novemberben például 13 éves szerződést kötött a Nike sportszergyártó vállalattal, összesen 303 millió font értékben.

A New York Yankees baseballcsapattal kötött egyezmény a reklám- és marketingtevékenység összehangolásával várhatóan szintén jelentős bevételhez juttatja a klubot. A szerződés egyik pontja szerint a két egyesület árusíthatja a másik nevével és címerével ellátott emléktárgyakat pólókat, sportszereket.

A Manchester United adózás előtti nyeresége tavaly 42 százalékkal emelkedett, és 17,3 millió fontot tett ki, a működési nyereség pedig 21,4 millió fontra nőtt az egy évvel korábbi 18,6 millió fonthoz képest.

A televíziós közvetítésekből származó bevétel ugyanakkor 15,5 millió font volt 2000-ben, ami 3,4 százalékos csökkenésnek felel meg az 1999-es adatokhoz képest.

Pénzügyi szempontból az átigazolások is jobban sikerültek az idén, mint tavaly: a tranzakciókból eredő veszteség 3,4 millió font volt a tavalyi üzleti év első felében regisztrált 6,1 millió font után.

A bérköltség jelenleg a Manchester Unitednél a forgalom 35 százalékát teszi ki, ami viszonylag alacsonynak mondható. Az egyesület most folytatja a bértárgyalásokat heti több tízezer fontot kereső sztárjaival, de Peter Kenyon klubigazgató hétfőn fogadkozott, hogy a bérköltség valószínűleg nem fog a bevételek 40 százaléka fölé emelkedni.

A klub részvényeinek árfolyama a londoni értéktőzsdén változatlanul 198 penny volt a pénteki kereskedési napon, de az év elején elérte a 240 pennyt is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: