Az E.ON vételi ajánlatot tett a brit PowerGen-re

Vágólapra másolva!
A német E.ON energiaipari óriáscég vételi ajánlatot tett a brit PowerGen Plc energiaszolgáltató vállalatra. A düsseldorfi központú konszern, Németország második számú energiacége, a brit energiaszolgáltatóért részvényenként 7,56 fontot (12,19 euró) kínál. A PowerGenre tett ajánlat 8,4 százalékkal magasabb a pénteki tőzsdei záróárnál, és 25,8 százalékkal magasabb a január 16-i árnál. A vállalat adósságait beleértve az ügylet értéke 15,3 milliárd euróra rúg.
Vágólapra másolva!

A PowerGen vezetése üdvözölte az E.ON vételi ajánlatát, és elfogadásra javasolta azt részvényeseinek. A végleges átvételi ajánlatot az E.ON a brit, az amerikai és az európai versenyfelügyeletek jóváhagyása után teszi meg. Az E.ON reméli, hogy a versenyfelügyeletek még ebben az éven hozzájárulnak az átvételhez.

Az E.ON a jövőben kizárólag az energia-üzletágra akar összpontosítani, ezért mihamarabb meg kíván szabadulni a nem szorosan e tevékenységi körhöz tartozó részlegeitől. Ide tartozik a Degussa AG vegyipari leányvállalat is, de eladósorba kerül a csoport ingatlan-részlege, alumíniumipari és logisztikai csoportja, valamint egy amerikai fegyvergyártó leányvállalat is.

A PowerGennek jelentős érdekeltségei vannak az amerikai energiapiacon is. A német társaságnak eltökélt szándéka a tengerentúli vezető szerep megszerzése, melynek első lépcsője a mostani akvizíció - közölte a cég vezérigazgatója.

Az E.ON január közepén kezdett tárgyalásokat a PowerGennel. A brit vállalat több mint 3 millió áramfogyasztóval a vezető brit áramszolgáltatókhoz tartozik, és vezetékes telefonszolgáltatást is nyújt. A PowerGen iránt érdeklődött az esseni RWE konszern is, amely Németország legnagyobb energiaszolgáltatója.

A PowerGen azóta van pénzszűkében, mióta decemberben 3,2 milliárd dollárért megvette az amerikai, Kentucky állambeli LG and E Energy áramszolgáltatót.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A német E.ON a PowerGen megvásárlását tervezi
(2001. január 17.)

Ajánlat:

E.ON

PowerGen