Egyelőre nem változnak az adókulcsok

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca 2003-ig nem tervezi az általános forgalmi adókulcsok szabályainak megváltoztatását, azokat továbbra is az érvényben lévő adótörvények, illetve a kétéves költségvetés határozzák meg. Hazánk uniós csatlakozásakor a nullszázalékos adókulcs mértékét mindenképpen emelni kell - a tervek szerint 5 százalékkal -, hiszen az Európai Unióban nem létezik ilyen adókulcs.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem tervez változtatásokat az általános forgalmi adó 25-, 12-, és nullszázalékos kulcsaiban. Az adóbevételeket és kiadásokat jelenleg a kétéves költségvetés, az adókulcsokra vonatkozó szabályokat pedig az adótörvények rögzítik. Eszerint 2003. január elsejéig megmaradnak a jelenlegi kulcsok - adja hírül a Világgazdaság.

Az érvényben lévő szabályozást mindenképpen meg kell változtatni Magyarország uniós csatlakozásakor, mivel az Európai Unióban nem létezik nullszázalékos forgalmiadó-kulcs. A pénzügyi tárca korábban - 1999-ben - már megpróbálta a kulcsok egymáshoz közelítését, azonban a folyamat megrekedt. A 2000-es adótörvényekben a kormány két lépcsőben javasolta a nullszázalékos adómérték növelését, először az idei évtől 3 százalékkal, majd pedig 2002-től további 2 százalékkal. A legújabb álláspont szerint az adókulcs egy lépcsőben emelkedne 5 százalékkal, 2003-tól.

Az adótörvényekben a 25 százalékos kulcs csökkentését is indítványozta a minisztérium, ami ugyan megfelelne az uniós gyakorlatnak, - az EU-ban 15-25 százalék között mozog a közteher mértéke az általános kulcsoknál - azonban ez mintegy 30-35 milliárd forint bevételkiesést jelentene költségvetésnek.

Az esetleges változtatások a lakosság, illetve a költségvetés kiadásait is jelentősen megnövelnék. Például a gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök jelenleg nullszázalékos kulcsának emelése a gyógyszerárak növekedését vonná maga után, amit vagy a költségvetésnek vagy pedig a lakosságnak kellene megfizetnie.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban: