<P>Eltűnhet a boltokból a szafaládé és néhány kolbászféleség</P>

Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által - uniós előírásokra hivatkozva - megkövetelt új vágási technológia zavart okozhat a hazai szarvasmarha piacon és egyes feldolgozó cégek beszüntethetik a vágást. Az új szabályra a kergemarhakór elleni védekezés miatt van szükség. További feszültség forrása lehet, hogy a jövőben tilos lesz a marhabél felhasználása és emiatt eltűnhet a hazai boltokból a szafaládé és néhány kolbászféleség is.
Vágólapra másolva!

Felvásárlási zavar bontakozik ki a hazai szarvasmarhapiacon, mert a húsipari cégeket elbizonytalanítja az FVM által megkövetelt új vágási technológia - írja a Világgazdaság.

A mai helyzetben több húsipari cég is azt fontolgatja, hogy átmeneti ideig szünetelteti a marhavágásokat, és információk szerint a Gyulai Húskombinát Rt. a Vágóállat és Hús Terméktanáccsal máris közölte, hogy leállítja a feldolgozást. A fokozódó piaci zavart jelzi, hogy már több mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarhák kilónkénti felvásárlási ára.

A problémát az a kergemarhakór (BSE) miatti magyar állategészség ügyi óvintézkedés okozza, amely szerint a vágóhidakon a szarvasmarhák feldolgozásakor el kell távolítani a gerincoszlopot is. Erre a cégeknek egy EU-s előírásokkal indokolt FVM-es körlevél szerint április 30-ig kell felkészülniük. Egyes uniós vevők viszont a magyar társaságoknál éppen azt szorgalmazzák, hogy az eddigi technológiával feldolgozott - vagyis csontos marhahúst - exportáljanak a továbbiakban is. Az ellentmondásos helyzetben a cégek egy része inkább felhagyhat a vágással. Az FVM szerint ugyanis uniós előírás, hogy a szarvasmarhák gerincoszlopa nem értékesíthető, és a tárca a hazai piacon azt ítélte a legjobbnak, ha az eltávolítás a vágóhidakon - és nem például a boltokban - történik. Az export esetében pedig az EU kérte, hogy Magyarország ne engedje ki az úgynevezett speciális veszélyességű - például szarvasmarha - anyagokat (SRM). A tárca ugyanakkor egyik esetben sem zárkózik el attól, hogy tárgyalásokat folytasson az értékesítési könnyítésekről.

Piaci feszültség származhat abból is, hogy tilos lesz a szarvasmarhabél felhasználása. Emiatt a hazai piacról eltűnhet a szafaládé és több kolbászféleség is. Szakértők szerint a rendkívül korlátozott importlehetőségek miatt lekerülhet a boltok pultjairól a juhbeles virsli is.

(MTI)