Felvásárlási zavar bontakozik ki a hazai szarvasmarhapiacon, mert a húsipari cégeket elbizonytalanítja az FVM által megkövetelt új vágási technológia - írja a Világgazdaság.
A mai helyzetben több húsipari cég is azt fontolgatja, hogy átmeneti ideig szünetelteti a marhavágásokat, és információk szerint a Gyulai Húskombinát Rt. a Vágóállat és Hús Terméktanáccsal máris közölte, hogy leállítja a feldolgozást. A fokozódó piaci zavart jelzi, hogy már több mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarhák kilónkénti felvásárlási ára.
A problémát az a kergemarhakór (BSE) miatti magyar állategészség ügyi óvintézkedés okozza, amely szerint a vágóhidakon a szarvasmarhák feldolgozásakor el kell távolítani a gerincoszlopot is. Erre a cégeknek egy EU-s előírásokkal indokolt FVM-es körlevél szerint április 30-ig kell felkészülniük. Egyes uniós vevők viszont a magyar társaságoknál éppen azt szorgalmazzák, hogy az eddigi technológiával feldolgozott - vagyis csontos marhahúst - exportáljanak a továbbiakban is. Az ellentmondásos helyzetben a cégek egy része inkább felhagyhat a vágással. Az FVM szerint ugyanis uniós előírás, hogy a szarvasmarhák gerincoszlopa nem értékesíthető, és a tárca a hazai piacon azt ítélte a legjobbnak, ha az eltávolítás a vágóhidakon - és nem például a boltokban - történik. Az export esetében pedig az EU kérte, hogy Magyarország ne engedje ki az úgynevezett speciális veszélyességű - például szarvasmarha - anyagokat (SRM). A tárca ugyanakkor egyik esetben sem zárkózik el attól, hogy tárgyalásokat folytasson az értékesítési könnyítésekről.
Piaci feszültség származhat abból is, hogy tilos lesz a szarvasmarhabél felhasználása. Emiatt a hazai piacról eltűnhet a szafaládé és több kolbászféleség is. Szakértők szerint a rendkívül korlátozott importlehetőségek miatt lekerülhet a boltok pultjairól a juhbeles virsli is.
(MTI)