<P>Németország a magyar munkavállalók legkedveltebb célpontja</P>

Vágólapra másolva!
Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy hány magyar állampolgár dolgozik külföldön, az egyénileg intézett munkavállalásokra ugyanis nincs bejelentési kötelezettség. A kormányközi szerződések vagy kétoldalú megállapodások alapján körülbelül 14 ezer magyar jut munkához a külföldi országokban.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi kutatók számításai szerint a Németországban dolgozó magyarok száma elérheti a 20-25 ezret. Ausztriában 9-10 ezren dolgoznak, azonban statisztikai adatokkal ez sem támasztható alá. Sokan vállalnak gyermekfelügyelői munkát - elsősorban angol nyelvterületen - nyelvtanulás céljából, de több országban ehhez munkavállalási engedélyt sem kell kérni, így biztos adattal sem szolgálhatnak a szakértők.

Pontos adatok állnak rendelkezésre a kormányközi egyezmények, kétoldalú megállapodások keretében külföldön dolgozó magyar állampolgárok számáról. Kovács Géza, az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ illetékes szakmai vezetője elmondta: egyre több ország fogadja a magyar munkavállalókat gyakornoki egyezmény keretében.

Németország

Magyar állampolgárok legrégebben Németországban vállalhatnak munkát a vendégmunka-egyezmény keretében. Jelenleg az éves kvóta kétezer munkavállalóra szól, melyet különböző megkötések miatt eddig egyik évben sem sikerült kihasználni.

Sokkal többen kapnak munkalehetőséget Németországban a szezonmunka-program keretében. Ez maximálisan három hónapra szóló lehetőség. A program keretében 1999 során 3697-en, 2000-ben 4130-an jutottak munkához, idén április közepéig 2956-an kaptak engedélyt ilyen típusú, főleg mezőgazdasági és vendéglátó-ipari munkára.

Németországban hagyományosan sok magyar dolgozik, javarészt német és magyar vállalatok közötti szerződések alapján, magyar cégek alkalmazottaiként. A kvóta évről-évre változik, múlt év októberétől 6789-ben maximálták a havonta Németországban dolgozó magyar munkavállalók számát. Kikötés az is, hogy közülük maximálisan 610-en dolgozhatnak az építőiparban. Ez a munkavállalási lehetőség igen népszerű, a kvótát mindig teljes mértékben kitöltik a magyar vállalatok.

Ausztria

Ausztriában 1999 óta fogadnak magyar munkavállalókat a gyakornoki program keretében. A kvóta az idén 600 főben limitálja az engedélyek számát. Ez a program is igen népszerű Magyarországon, a keretszámot gyorsan kihasználják a sok jelentkező miatt.

A határ menti megyékből az ingázó egyezmény alapján is sokan járnak dolgozni Ausztriába. A munkavállalási engedélyt fél évre adják ki, de lehetőség van a meghosszabbításra. Az ingázók 50-60 százaléka a mezőgazdaságban, illetve a vendéglátás területén talál elhelyezkedési lehetőséget.

Svájc, Luxemburg, Hollandia, Franciaország

A svájci csereszerződés évente száz munkavállalónak nyújt lehetőséget szakmai tapasztalatok megszerzésére, a luxemburgi csereegyezmény éves kvótája pedig húsz munkavállalóra szól.

Hollandiával is fennáll a gyakornoki csereegyezmény, de ez a program nem igényelte a magyar munkaerő-piaci intézmény részvételét, így az igénybevétel számadatai sem ismertek. Várhatóan a közeljövőben Franciaországba is utazhatnak munkavállalók a gyakornoki egyezmény keretében. Itt az éves kvóta 350 fő munkavállalását teszi lehetővé.

Kelet-Európa

Szlovákiával is kötött Magyarország csereegyezményt, de az eddigi négyszáz munkavállaló cseréjére vonatkozó keretet csak a szlovákok használták ki, főleg a magyar nemzetiségi területekről érkeztek Magyarországra dolgozók. Magyarországról 1999-ben hárman, múlt évben öten vették igénybe a szlovákiai lehetőséget, az idén még senki sem jelentkezett erre.

Romániával is kötött egyezményt Magyarország, amelynek keretében hétszáz gyakornok fogadására, illetve kiküldésére adódik lehetőség egy éves időtartamra.

A Cseh Köztársasággal kötött gyakornoki egyezmény háromszáz munkavállaló cseréjére ad lehetőséget. Erre a munkavállalási lehetőségre sem magyar, sem cseh részről eddig nem volt érdeklődés.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar munkavállalók külföldön
(Az Üzleti Negyed összeállítása)