Felpuhult a jövedéki törvény

Vágólapra másolva!
Idén az első negyedévben 400 ezer liter szabálytalanul előállított vagy hamis bort foglaltak le a vámosok, tízszer annyit, mint tavaly egész évben. Vagyis attól, hogy az elmúlt év augusztus elsejétől jövedéki termék lett a bor, nem rettentek meg a hamisítók. Igaz időközben a jövedéki törvény is jelentősen felpuhult.
Vágólapra másolva!

Bár múlt év augusztus elsejétől, a bor jövedéki termékké válásától megszigorodtak a nemes ital előállításához, raktározásához, kereskedéséhez fűződő szabályok, ám ez úgy tűnik, nem szüntette meg a borhamisításokat, mint ahogy azt sokan remélték. Ezt bizonyítja az is, hogy idén csak az első három hónapban több mint tízszer annyi - 400 ezer liternyi - szabálytalanul előállított, vagy éppen hamisított bort foglaltak le a vámosok, mint tavaly egész évben. Szakemberek szerint ugyanakkor ennél jóval több kerül, illetve kerülhetett már eddig is forgalomba. Egyes feltevések szerint egész évben hozzávetőleg 1 millió liternyi pancsolt italt dobnak majd a piacra az erre szakosodott bűnszövetkezetek.

Herpay Balázs, a Magyar Borgazdaság Szövetsége főtitkára úgy látja, azért aktivizálták magukat újra a borhamisítók, mert időközben felpuhult a jövedéki törvény. Ebben szerepet játszott a politika is. A főtitkár példaként említette, hogy az idéntől a kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységeknek már nem kötelező például napi nyilvántartást vezetniük az értékesített bor fajtájáról és mennyiségéről. Emellett áfás számla helyett elegendő csak blokkot adniuk a termelőknek, akiktől vásárolnak. A "blokkos bor" eredetét pedig már nem tudja nyomon követni a hatóság.

A főtitkár hozzátette: amíg olyan drága lesz a bor Magyarországon, mint amilyen most, addig mindig is akad majd "vállalkozó", aki a borpancsolásból akar majd megélni. Ahhoz pedig, hogy lejjebb menjenek az árak, hatékonyabban kellene termelni. Herpay közölte: amíg Németországban egy hektárnyi szőlőből 100 hektoliternyi bort állítanak elő, addig nálunk még 50 hektoliternyit sem.

Tavaly augusztus elsejétől meglehetősen intenzívvé váltak a pénzügyőri ellenőrzések. Az más kérdés, hogy emberi erőforrásaik végesek, és a törvénytelen úton járók is sokkal felkészültebben "űzik az ipart", mint korábban - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Simon Zoltán alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága jövedéki főosztályvezető-helyettese. Elmondta: a bűnbandák a szállítmányok útját a legaprólékosabban megtervezik, több alternatív útvonalat is megjelölnek a pilótának arra az esetre, ha valahol felbukkanna a vámkommandó. A borhamisítás nélkülözhetetlen kellékeit, így például a tartályokat a föld mélyében helyezik el, amit, ha csak nem kapunk valahonnét fülest, nem tudunk felderíteni - tette hozzá az alezredes. Simon Zoltán sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta értesülésünket, hogy a bormaffiának beépített emberei vannak a vámőrségnél.

A főosztályvezető-helyettes ugyanakkor közölte: idén március végéig csaknem 40 ezer kiskereskedőt, borkimérést, kisebb-nagyobb boltot és piacot ellenőriztek. A jövedéki szabálytalanságok miatt összesen 1,7 milliárd forint bírságot szabtak ki. Ez fele az elmúlt évi teljes büntetési összegnek. Mindemellett 124 millió forint adóbírságot róttak ki a szabálytalankodókra. Az ellenőrzések során 1,2 milliárd forint értékű árut foglaltak le, a pancsolt bor mellett egyéb alkohol- és olajtermékeket valamint cigarettát.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Korábban: