<P>Nem nő drasztikusan az üzemanyagok ára</P>

Vágólapra másolva!
Jelenleg nem tervez nagyarányú üzemanyagár-emelést a Magyar olaj- és Gázipari Rt. (Mol). Őszre ugyanakkor jelentősebb mértékben emelkedhetnek a nemzetközi, így a magyar árak is.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagárak azután kezdtek nőni, hogy a Conoco észak-angliai finomítójában robbanás történt. A napi 81,5 ezer hordónyi mennyiséget - ennek 60 százaléka az USA-ba került - előállító finomító leállt. A piac attól tartott, hogy a hiányzó mennyiséget az amerikai megrendelők más európai partnertől veszik meg, s ez csökkenti a készleteket a kontinensen. Ezzel szemben a Magyar Hírlap által megkérdezett szakértő úgy vélte, nem volt annyira jelentős a Conoco finomítójának termelése, hogy komoly hatást gyakoroljon az árakra.

A történtek nyilvánvalóan erősítik, gyorsíthatják azt a folyamatot, amiről a Mol illetékese múlt heti tájékoztatóján beszélt. Azt, hogy a 95-ös motorbenzin ára (mely csütörtökön 325-330 dollár volt) idén nyáron elérheti akár a tavalyi csúcsot is, azaz a tonnánkénti 400 dollárt. Az év második felében viszont az árnövekedés "lecseng", a honi ár literenként 228-230 forint körül alakul - 240 dolláros külpiaci érték mellett. Hasonló a helyzet a gázolajjal is, most - májusi szállításra - 228-232 dolláros tonnánkénti ára 270 dollárra is emelkedhet idén őszig.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: