A lakosság a liberalizáció után sem számíthat olcsóbb gázra

Vágólapra másolva!
A magyarországi gázpiac liberalizációját követően a gázárak legfeljebb a nagyfogyasztóknál mérséklődhetnek, a lakosság azonban nem számíthat árcsökkenésre - közölte Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesülésének elnöke, az Intergas Marketing Nemzetközi Konferencián hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az elnök szerint a földgázpiac nyitása az ország európai uniós csatlakozásakor lesz esedékes, konkrét időpontot éppen ezért egyelőre nehéz volna megjelölni. A jelenlegi szabályozott rendszer európai viszonylatban is alacsony árait a liberalizáció után az importárak fogják meghatározni, ami valószínűleg drágulást hoz majd - jelezte Vasanits Dezső, hozzátéve, hogy a nagyfogyasztóknak a versenyhelyzet miatt jó esélyük van mérsékeltebb árak elérésére.

Az elnök a liberalizációig elvégzendő feladatok között - a jelenlegi gáztörvény módosításán kívül - az egységes gázipari modell felállítását látja szükségesnek, amelyet az iparág szereplőinek el kell fogadniuk.

Vasanits beszámolt arról, hogy a hat magyarországi gázszolgáltató - a Dédgáz, a Dégáz, az Égáz, a Főgáz, a Kögáz és a Tigáz Rt. - tavaly együttesen mintegy 245 milliárd forint árbevételt ért el, amely 6 százalékos növekedés 1999-hez képest. A társaságok adózás előtti eredménye is nőtt, 10,8 milliárd forintról 12,1 milliárd forintra. A hat cég - a beszámóló szerint - tavaly 8,2 milliárd köbméter gázt értékesített, amely enyhe csökkenés tavalyelőtti adatokhoz képest.

Az országban tavaly év végén 3 millió fogyasztó volt, az összes felhasznált gáz 12-13 milliárd köbmétert tett ki. A felhasználás 30 százalékát fedezik hazai forrásokból, 70 százaléka orosz illetve nyugat-európai importból származik - ismertette a hazai gázpiacról szóló adatokat Vasanits Dezső.

(MTI)