<P>Maradnak a szigorú feltételek</P>

Vágólapra másolva!
Semmiképpen sem enged gazdaságpolitikai feltételeiből az Európai Unió - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az EU-tagországok és a tagjelöltek pénzügyminisztereinek malmői találkozóját követően. A tagállamok tárcavezetői hangsúlyozták, hogy a feltételek teljesítése meghatározó a bővítési menetrend szempontjából.
Vágólapra másolva!

A tagjelöltek előtt álló gazdaságpolitikai kihívásokat és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a hét végén 28 ország pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei. Bár a jelölt országok gazdasági helyzete relatíve jónak nevezhető, a csökkenő nyugat-európai kereslet hatására a keleti országok gazdasági növekedése is lassulni fog - jelentette ki a tanácskozás után Pedro Solbes. Az EU monetáris unióért felelős biztosa a Bloomberg szerint hangsúlyozta, hogy a jelölteknek jelentősen meg kell erősíteniük pénzügyi rendszereiket, és fel kell gyorsítaniuk a privatizációt.

Hasonló szigorral fogalmazott Hans Eichel német pénzügyminiszter is: akarjuk a csatlakozást, de azt is, hogy a feltételeket, amelyeket felállítottunk, komolyan vegyék és időben teljesítsék. Eichel ugyanakkor az unió segítő szándékát is jelezte a feladatok megoldásában.

Laurent Fabius francia gazdasági miniszter ugyanakkor szorgalmazta, hogy az unió pontosan meghatározott gazdasági szempontok alapján rendszeresen készítsen felmérést a jelölt országokban. Ez azonban nem járhat együtt újabb teljesítendő feltételek megszabásával - tette hozzá megnyugtatásul.

A tanácskozáson részt vevő Varga Mihály szintén megerősítette, hogy bár egyes tagjelöltek, köztük Lengyelország részéről felmerült az igény, az unió határozottan elzárkózott a csatlakozás gazdaságpolitikai feltételeinek lazítása elől. Magyarország sem tart ésszerűnek és logikusnak minden kritériumot, de ezt a saját problémájának tekinti, s a csatlakozásig igyekszik minél több feltételnek megfelelni - fűzte hozzá.

Varga szerint a találkozó lélektani áttörésnek is tekinthető, bár szerinte szerencsésebb lenne, ha a jövőben kisebb körben, hasonló fejlettségű országok között kerülne sor ilyen találkozókra. A tagjelöltek között meglehetősen nagy különbségek vannak gazdaságuk helyzetét és gazdaságpolitikai problémáikat illetően, s ez a mostani eszmecseréken is kiviláglott - állapította meg. Példaként említette a fizetési mérleg hiányának finanszírozását, mely a tagjelölt országokban még hosszú ideig problematikus lesz, Magyarországnak azonban nem jelent gondot. Nálunk inkább a felügyeletek, ellenőrzések rendszerének javítása, a pénzügyi válságok megelőzése, a növekedés ütemének fenntartása áll előtérben - hangsúlyozta Varga, aki a magas hazai inflációt részben elkerülhetetlen külső okokkal magyarázta, valamint rámutatott: hasonló problémák Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában is jelentkeztek még a csatlakozásuk után is. A magyar gazdaság túlfűtöttségére utaló kritikákat azonban visszautasította.

Vasárnap - az év második felében az EU soros elnökségét adó Belgium kormányfőjének, Guy Verhofstadt kezdeményezésére - a Benelux országok és a visegrádi csoport, valamint Szlovénia miniszterei külön is találkoztak.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)