<P>A telítődés jelei a kártyapiacon</P>

Vágólapra másolva!
A lakosokra jutó bankkártyaszám tekintetében Magyarország a harmadik, Szlovénia és Horvátország után, Közép-Kelet-Európában. A teljes hazai kártyaforgalom 99,7 százalékban elektronikus úton, ATM-eken és POS terminálokon bonyolódott le és 27 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Tavaly abszolút összegben is csökkent a visszaélések miatt keletkezett kár, illetve a leírt veszteség, s forgalomarányosan is feleakkora volt, mint 1999-ben.
Vágólapra másolva!

A Visa és az Europay kártyák száma 21 százalékkal bővült Magyarországon 2000-ben - írja az MNB, s ezer főre számítva 433 kártyát tartanak nyilván. A közép-kelet-európai térségben ezer lakosra a legtöbb - a fenti logókkal ellátott - kártya Szlovéniában van, 707 darab, miután tavaly is közel 40 százalékos ütemben nőtt a darabszám.

A hazai bankkártya üzletág 87 százaléka öt lakossági bank kezében van, közülük az OTP Bank szerepe meghatározó. Az elmúlt öt évben a kártyaszám növekedése egyenletes, de csökkenő ütemű. A bankkártyák 94 százalékban betéti kártyák, s a tavalyi gyors ütemű növekedés után is csak 6 százalékban hitel és terhelési kártyák. Új termék a virtuális kártya, amelyből pár száz került ügyfélhez és az internetes vásárlásoknál használják.

A külföldiek vásárlásával együttes teljes hazai elfogadói forgalom 2329 milliárd forintot tett ki, s 94 százalékban hazai kibocsátású kártyákkal bonyolították le. A készpénzfelvétel ebből 2107 milliárd forintot tett ki. A kereskedői forgalom 107 milliárd forintra rúgott.
A hazai kártyahasználat jellegzetességei nem változtak, többnyire két tranzakció zajlik havonta átlagosan 21 547 forintos értékben, ami reálértéken csak 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kártyacsalások, illetve az ebből származó kár a forgalom növekedése ellenére csökkent, részben azért, mert a bankok a bejelentések után gyorsan blokkolják az elveszett, ellopott plasztiklapokat, s igyekeznek kiszűrni a visszaélésgyanús tranzakciókat. Az elmúlt év során felmerült károkból keletkezett veszteség forgalomhoz mért aránya 0,01 százalék volt 2000-ben, fele a megelőző évinek. Abszolút értékben 27 százalékkal csökkent a felmerült kár és 59 százalékban a leírt veszteség. A kár csökkenésében azonban szerepet játszik az is - tette hozzá a jegybanki jelentés, hogy a számlaegyenleg túllépést ma már nem a kártyával való visszaélésnek tekintik. Az adatokat ez a változtatás kismértékben torzítja. Emiatt például az összes veszteségen belül arányában nőtt a kártyahamisítások és az elveszett, ellopott kártyák miatt elkönyvelt veszteség, miközben csökkent az kártyabirtokos ügyfél visszaélése miatt keletkezett kár.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank