<P>Kedvező lehet az idei év a baromfiágazat számára</P>

Vágólapra másolva!
Hazánk az év első három hónapjában 30 százalékkal több baromfiterméket exportált mint egy évvel korábban, így az ágazat idei éves bevétele elérheti a 250 milliárd forintot is. A kergemarhakór, illetve a száj- és körömfájás miatt kialakult nyugat-európai pánik következtében a fogyasztók inkább baromfit vásárolnak, ezért az ágazat idei növekedési üteme meghaladhatja a 10 százalékot is. 
Vágólapra másolva!

A tavalyinál jobb éve lehet az idén a baromfiágazatnak, amennyiben az elkövetkezendő hónapokban nem érik negatív piaci hatások - mondta Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója szerdán, Budapesten.

Elmondta: az idei év első három hónapjában a múlt év hasonló időszakához képest mintegy 30 százalékkal növekedett a baromfi termékek kivitele Magyarországról. Ez azt jelzi, hogy éves szinten az ágazat árbevétele akár a 250 milliárd forintot is elérheti, szemben a múlt évi 180-200 milliárd forinttal.

Míg 1999-ben az ágazati export értéke elérte a 360 millió dollárt, 2000-ben pedig a kivitel értéke 15 millió dollárral kevesebb volt, azaz 345 millió dollárra rúgott. Ez idő alatt a belföldi értékesítés 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. - A tenyésztőket sújtotta a takarmány árának rendkívül drasztikus növekedése, továbbá a hulladékmegsemmisítési költségek emelkedése és az energiaár-robbanás is - tájékoztatott Takács László.

Az idei év azért lehet kedvező a baromfiágazat számára, mert a kergemarhakór, valamint a száj- és körömfájás által okozott nyugat-európai pánik miatt a fogyasztók inkább baromfihúst vásárolnak. Az ágazat éves növekedési üteme jóval meghaladhatja a tíz százalékot az előzetes számítások szerint.

(MTI)