Vágólapra másolva!
Az uniós szabványok bevezetése és a felvásárlási árak emelkedése miatt a közeljövőben drágul a sertés- és a marhahús. A Hússzövetség titkára szerint nem kizárt, hogy egy kiló karaj rövidesen 1200-1300 forintba kerül majd. A szövetség adatai szerint az európai járványok megváltoztatták a magyarok vásárlási szokásait is: a korábbinál 20-30 százalékkal kevesebb marhahúst vásárolunk.
Vágólapra másolva!

Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára elmondta: a marhahús ára azért emelkedik, mert május 1-jétől EU-konform módon kell Magyarországon is levágni az állatokat. Ez a marha esetében nemcsak új technológia alkalmazását jelenti a vágások során, hanem azt is, hogy több lesz a vágási hulladék, amit nem lehet feldolgozni.

Mindez azt eredményezi, hogy az önköltség mintegy 200 forinttal növekszik, amit a feldolgozó üzemek kénytelenek lesznek áthárítani a kereskedőkre, a kereskedők pedig várhatóan a vásárlókkal fizettetik majd meg a többletköltségeket.

Menczel Lászlóné elmondta: a közeljövőben a sertéshús is drágul. Egy kiló élő sertésért nemrég még 300 forintot adtak a felvásárlók, most az élő sertés kilójáért 350-360 forintot kell fizetni; a többletköltséget pedig a feldolgozók minden bizonnyal beépítik áraikba. A Hússzövetség illetékese nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egy kilogramm karaj ára rövidesen akár 1200-1300 forint is lehet.

Az európai járványok a magyar fogyasztók vásárlási szokásait is megváltoztatták: a szövetség adatai szerint a kergemarhakór-pánik előtt évente fejenként 5-6 kilogramm marhahúst fogyasztottunk átlagosan, ami a becslések szerint az elmúlt időszakban 20-30 százalékkal csökkent.

(MTI)

Ajánlat:

Árak
(az Üzleti Negyed rovata)