<SPAN lang="HU" style="FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; FONT-SIZE: 10pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt;

Vágólapra másolva!
Szerdán fél dollárral drágult a határidős nyersolaj a szabadpiacon, miután az OPEC jelezte, hogy valószínűtlen a termelési kvóta változtatása a kartell következő ülésén.
Vágólapra másolva!

A globális szabadpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség legközelebbi, júniusi határideje a londoni nemzetközi olajtőzsde (IPE) esti kereskedésében 50 centes nyereséggel 26,82 dollár volt.

Az amerikai könnyű alaptípus, a West Texas Intermediate júniusra 27,32 dollár volt a New York-i árupiacon, 46 centes drágulással. Szerdán az OPEC főtitkára, Ali Rodriguez egy párizsi energiaipari rendezvényen azt mondta a Reutersnek, hogy a következő, június 6-i miniszteri ülésen a kartell "a jelenlegi helyzetet fogja fenntartani", vagyis nem csökkenti tovább, de nem is emeli a kitermelési kvótát.

A csoport az idén eddig már kétszer csökkentette névleges napi termelési kvótáját, összesen 2,5 millió hordóval 24,2 millió hordóra, abból az előrejelzésből kiindulva, hogy a második negyedévben csökkeni fog a világpiaci olajkereslet.