<H1>Két tűz között a MATÁV</H1>

Vágólapra másolva!
A Népszava információi szerint versenyhivatal elé vitték a MATÁV elleni ügyüket az internetszolgáltatók. A telefontársaságot azzal vádolják, hogy visszaél tekintélyes piaci erejével. Egyelőre nem biztos, hogy eljárást is indítanak a szolgáltatók, az viszont tény: a MATÁV internetes telefontarifáit hevesen támadó tábor mintegy 80 újabb taggal gyarapodott. Mindeközben pedig egyre közelebb kerül a liberalizáció utáni piacvesztés is.
Vágólapra másolva!

Izgatott találgatások sorát indította el az Index internetes újság híre, hogy a MATÁV tárgyalást kezdeményezett az internetszolgáltatókkal. Eleinte reménykedve tekintettek a szemlélők a lépésre, de gyorsan kiderült, amit a távközlési mamut kínál a szolgáltatóknak, az csak egyikük számára hozhatna előnyöket. S ez nem más, mint a MATÁVNet. Azt javasolták az internetes hozzáférést nyújtó vállalatoknak, hogy osztozzanak az ügyfeleik szörfözéséből származó bevételeken, néhány feltétellel. Az internetes vállalatoknak kellene a netezés telefonköltségeit is kiszámlázni és behajtani, ebből jutalékot kapnának, a forgalom nagykereskedői árát (nettó 3 forint) pedig továbbítanák a távközlési vállalatnak.

Csakhogy így az internetszolgáltatókra hárulna a kiszámlázott összegek beszedésének felelőssége. Ráadásul nekik kellene megbirkózniuk az átállás költségeivel és bonyodalmaival is - jegyezte meg Nemes Dániel, a TelNet ügyvezető igazgatója.

Forrásaink megerősítették az Index információját, hogy csak a 8 milliós forgalomnál többet lebonyolító vállalatok kapnának jutalékot. A szolgáltatók viszont inkább azt szeretnék, ha a MATÁV számlázna, és az előzetes megállapodás alapján megosztanák az árbevételt.

A Matáv valamelyest lépéskényszerben van: ha nem állapodik meg hamarosan a szolgáltatókkal valamiféle bevételmegosztásban, a hatósági áras számlázás jövő évi várható bevezetése után már aligha lesz erre alkalma. Az egységes hírközlési törvény (eht) parlament előtti tervezete ugyanis hatósági árassá tenné a modemes internetezés telefonköltségét. Az eht végrehajtási utasításait most dolgozzák ki, ezek között szerepelne a hatósági árak képzésére vonatkozó szabályrendszer is. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a hatósági ár olcsóbb lenne-e egyáltalán a jelenlegi tarifáknál - teszik hozzá szakértők.

A mostani rendszer viszont több szempontból is tarthatatlan. Egyrészről abszurd, hogy az otthoni internetezőknek egyazon szolgáltatásért két szolgáltatónak is borsos árat kell fizetniük: a telefontársaságnak a vonal használatáért járó percdíjat, az internetszolgáltatónak pedig a nethez való hozzáférés jogáért és az adatforgalom után.

Másrészt a MATÁV jelenlegi kedvezményei a lehető legroszszabbak az infrastruktúra egyenletes terhelése szempontjából. A MATÁV és az internetszolgáltatók vonalai is kórosan túlterheltté válnak délután 6 után.

A cég anyavállalata, a Deutsche Telekom tapasztalatai ráadásul azt mutatják: az átalánydíjas internetezési telefonköltség-számlázás üzletileg nem válik be. Úgy tudjuk, a MATÁV éppen emiatt hosszabb távon el kívánja törölni az átalánydíjas jellegű kedvezményeket és csomagokat. Ám minden egyes alkalommal, amikor megpendíti ezt a húrt, óriási felháborodást kelt. Legutóbb majdnem tüntetés lett a következménye. Ekkor merült ugyanis fel, hogy a MATÁV megszünteti az internetezők számára viszonylag kedvező Mindenkinek tarifacsomagot, amely hétköznap délután hattól, illetve hétvégén három órától bármennyi időn át lehet telefonálni (vagy szörfözni) havi 6000 forintért. Azóta elvetette az ötletet a cég vezetése. Belátták: súlyos marketinghiba volt egyáltalán felvetni.

Arról nem is szólva, hogy a liberalizáció után várható piacvesztést pótolnia kell majd a cégnek.

De szakértők szerint nem jó ötlet az internetes társadalmon megspórolni a leendő bevételkiesést. Úgy látják, a MATÁV mostani ajánlata tönkreteheti az internetszolgáltatók zömét, és évekkel visszavetheti az internet hazai elterjedését. A világháló használatára ugyanis éppen azért nem kapott rá eddig a lakosság, mert magasak a telefonköltségei. Mint az OECD nemrégiben elkészített összehasonlításából kiderül, Európa országai közül hazánkban a legdrágább internetezni.

A nyugat-európai gyakorlatban ugyanakkor az is elterjedt, hogy a telefontársaságok és az internetszolgáltatók egymás között elosztják az internet használatából származó, de csak a hálózatot birtokló cégnél megjelenő bevételeket. Nagy-Britanniában például az internetszolgáltató kapja a nagyobb összeget, 70-30 százalékos megosztásban. Csehországban idén vezették be ezt a számlázási módszert.

Cáfolta a MATÁV azt a hírt, hogy júliustól megszűnik a Mindenkinek tarifacsomag és a 150 forintos kedvezmény. Tegnap kiadott állásfoglalásában leszögezik: ha az internetes díjcsomagokkal, kedvezményekkel kapcsolatban bármilyen változás lesz, arról időben tájékoztatják majd az előfizetőket és a közvéleményt.

Népszava-információ

(A MATÁV Rt. az [origo]-t kiadó MATÁVnet Rt. tulajdonosa - a szerk.)

Ajánlat:

MATÁV Rt.

Korábban:

A MATÁV fenntartásokkal támogatja az egységes hírhözlési törvényt
(2001. március 20.)