Veszteséges negyedévet zárt a Volvo

Vágólapra másolva!
A tavalyi első negyedévben elért 1,89 milliárd svéd korona nyereséggel szemben az idei év első három hónpjában 1,25 milliárd korona adózás előtti veszteséget szenvedett el a svéd Volvo autógyártó. A veszteségek elsődleges oka az amerikai eladások csökkenése volt. A megrendelések folyamatos mérséklődése miatt - az eddigi 1400 fős leépítésen felül - további elbocsátásokra lesz szükség a vállalatnál.
Vágólapra másolva!

Főként az észak-amerikai eladások csökkenése miatt veszteséges volt az év első negyedében a svéd Volvo busz- és teherautógyártó vállalat. A göteborgi központú konszern, amely személyautó részlegét két éve eladta az amerikai Fordnak, 1,25 milliárd korona adózás előtti veszteséget könyvelt el, a tavalyi első negyedévi 1,89 milliárd korona nyereség helyett.

Leif Johansson cégelnök szerint szükségesnek látszik a dolgozók létszámának további csökkentése, mivel az Egyesült Államokban nem mutatkoznak a konjunktúra élénkülésének jelei, és a megrendelések csökkennek Európában is. Tavaly 1600 állást számoltak fel a cégnél, idén az első negyedévben pedig további 1400-at.

Az első negyedévre 1,3 milliárd korona átszervezési költséget számoltak el. Ebből 500 millió finanszírozta az elbocsátásokat, a többi a beszerzés jobb összehangolására és a géppark fejlesztésére fogyott el. A tervek szerint 2003-ig körülbelül 4 milliárd koronát költenek szerkezetváltásra, de 2002 végétől már évi 3,5 milliárd korona megtakarításra számítanak ennek eredményeképp.

A Volvo forgalma 43,75 milliárd korona volt, a tavalyi első negyedévi 28,27 milliárd korona helyett. Ebben a nagy ugrásban főszerepe volt, hogy tavaly megvették a francia Renault teherautógyártó részlegét annak amerikai leányvállalatával, a Mackkel együtt.

A Volvo első negyedévi működési vesztesége 817 millió korona volt, a tavalyi első negyedévi 1,8 milliárd korona többlet helyett. A sotckholmi értéktőzsdén szerdán kora délután 163,00 svéd koronás áron kereskedtek a Volvo A sorozatú részvényeivel, 2,72 százalékkal olcsóbban az előző napizáróhoz képest.

(MTI)

Ajánlat:

Volvo