<P>Csökkent a szarvasmarha- és a sertésállomány</P>

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban egy év alatt 5,5 százalékkal csökkent a szarvasmarha-, 6,5 százalékkal pedig a sertésállomány, a tyúkfélék száma ugyanakkor 1,7 százalékkal nőtt. Az idei év április elején a szarvasmarha-állomány 804 ezer darabból, a sertésállomány pedig 4,7 millió darabból állt.
Vágólapra másolva!

A szarvasmarha-állomány 5,5 százalékkal, a sertésállomány 6,5 százalékkal csökkent egy év alatt, miközben a tyúkfélék száma 1,7 százalékkal gyarapodott - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az április 1-jei adatok alapján készített gyorstájékoztatójában.

A szarvasmarha-állomány 804 ezer darab volt április 1-jén, ami 46 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt és gyakorlatilag megegyezik a tavaly december végi állománnyal. A 380 ezres tehénállomány egy év alatt 11 ezer állattal csökkent.

Magyarország sertésállománya 4,7 millió darab volt április 1-jén, ami 326 ezerrel kisebb az egy évvel korábbi és 118 ezerrel a tavaly december végi állapotnál. Az anyakocák száma április elején 339 ezer volt, ami egy év alatt 5 százalékos, míg tavaly decemberhez képest 3 százalékos visszaesést jelent.

A tyúkfélék száma meghaladta a 43 milliót április elején, ami 718 ezerrel magasabb az egy évvel korábbi, és 12,4 millió darabbal több a decemberi adatnál. A tyúkféléken belül a 15,4 millió darabos tojóállomány létszáma egy év alatt 1,3 millióval, míg a tavaly év vége óta 1 millió darabbal emelkedett.

A lóállomány idén április elején 70 ezer, a juhállomány 1,2 millió darab volt. A ló- és a juhállomány is egy év alatt mintegy 7 százalékkal csökkent.