<P>A Budapesti Értéktőzsde megfelel az Európai Unió szabványainak</P>

Vágólapra másolva!
A törvényi szabályozások tekintetében a magyar tőzsde Európa egyik legfejletteb értékpapír-piaca - vélekedett az Európai Értéktőzsdék Szövetségének elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. Stefan Seip szerint a Budapesti Értéktőzsde megfelel az uniós szabványok és elmondta, hogy Nyugat-Európában a pesti börzét Közép-Európa vezető tőzsdéjének tekintik.
Vágólapra másolva!

Magyarország az értékpapír piac törvényi szabályozása terén Európa egyik legfejlettebb országa - mondta Stefan Seip, az Európai Értéktőzsdék Szövetsége munkabizottságának elnöke a bizottság budapesti értekezletét követő sajtótájékoztatón.

A szakember szerint a Budapesti Értéktőzsde megfelel az Európai Unió szabványainak. Kiemelte azt is, hogy Magyarország a vállalatfelvásárlási szabályozást illetően is jó úton halad a jogharmonizáció felé.

Dunavölgyi Mária, a BÉT ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy jelenleg a törvényalkotóknak a magyar tőzsde részvénytársasággá alakulását kellene támogatniuk. Ugyancsak sürgető feladatnak nevezte az értékpapír-kölcsönzés és az intézmények - például az alapok és a nyugdíjbiztosítási intézetek - értékpapír-befektetéseinek újraszabályozását.

Az európai tőzsdékkel kapcsolatban Stefan Seip elmondta: amennyiben azok tovább fuzionálnak, szövetségeket és együttműködési szerződéseket kötnek, akkor a jövőben csak két vagy három nagy tőzsdei kereskedési csoport, és mintegy húsz független börze lesz a kontinensen. A független piacok közösen használják majd kereskedési rendszerüket, ám saját nemzetük piacát látják el.

A befektetők figyelme az integrált, összekapcsolt nemzetközi piacok felé fordult, ahol egyrészt maximális megtérülést érhetnek el, másrészt kockázataik megosztásáról is gondoskodhatnak - fejtette ki Stefan Seip, hozzátéve, hogy ez indokolja az európai tőzsdék egyre intenzívebb együttműködését.

Az elnök Magyarországgal kapcsolatban elmondta: Németország komolyan érdeklődik a magyar tőzsde iránt, Nyugat-Európában a budapesti börzét Közép-Európa vezető tőzsdéjének tekintik. Hangsúlyozta: Németország nem akarja elvonni a kisebb tőzsdék forgalmát, hanem inkább együtt akar működni a külföldi értékpapír-piacokkal.

Stefan Seip kiemelte, hogy az értékpapír-piac sikerének a megfelelő szabályozási környezet az egyik legfontosabb tényezője, ezen a téren Magyarország előkelő helyen áll Európában.

Az elnök szólt arról, hogy Európában a párizsi, a londoni és a német tőzsde a legerősebb, amelyek folyamatosan versenyeznek egymással, nem annyira az egyes részvények forgalma, hanem a kereskedési rendszerek technológiája szempontjából.