Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első három hónapjában 4400 új lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt és 8 ezer lakás építése kezdődött meg. A tavalyi év hasonló időszakához képest ez 52, illetve 37 százalékos növekedésnek felel meg. Az idei első negyedévben az engedélyek 42 százalékát Budapesten és környékén, 12 százalékát pedig Fejér- és Győr-Moson-Sopron megyében adták ki.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a befejezett lakások száma 52 százalékkal, az új építési engedélyeké 37 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakának adatát - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentéséből.

Az építésügyi hatóságok az első negyedévben 4400 új, befejezett lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt, és 8800 lakás építése kezdődött el az új építési engedélyek alapján. A KSH korábbi közlése szerint tavaly, az első negyedévben egy százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint 1999 azonos időszakában, miközben a kiadott lakásépítési engedélyek száma 32 százalékkal nőtt 1998 első negyedévéhez képest.

Az építésügyi hatóságok 2000-ben az első negyedévben 2600 új, befejezett lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt, és 6500 új lakás építése kezdődött el az új építési engedélyek alapján. Tavaly egész évben 21 600 lakás használatbavételét regisztrálták az építésügyi hatóságok, ami 12 százalékos emelkedés 1999-hez viszonyítva.

Az idén az első negyedévben az új lakásépítési engedélyek területileg még erősebben koncentrálódtak, az engedélyek 42 százaléka érintette Budapestet és Pest megye településeit, 12 százalékát Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében adták ki. A községeknek adott új engedélyek aránya a tavaly első negyedéves 37 százalékról 29 százalékra csökkent.

Az építtetők között egyre nagyobb szerepet játszanak a gazdasági vállalkozások, amelyek többszintes, többlakásos ingatlanokat építenek, többnyire értékesítési céllal. A társaságok által épített lakások száma az első negyedévben négyszeresére nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ennek ellenére az új lakásoknak még a 76 százalékát természetes személyek építik saját használatra, ám az arány csökkenő tendenciát mutat. A lakóingatlanok 19 százalékát gazdasági szervezetek építették, értékesítési szándékkal az ingatlanok 20 százaléka készült.

A KSH rámutat arra, hogy egyre kisebb a különbség a lakossági és az építőipari kivitelezésben készült lakóingatlanok száma között. Míg tavaly az első negyedévben még 49 és 38 százalék volt ez az arány, addig az idén 44 és 41 százalékra módosult. A KSH kimutatása szerint az értékesítési célú lakásépítések növekedése miatt a lakások átlagos alapterülete a tavalyi 104 négyzetméterről 100-ra csökkent.

(MTI)

Ajánlat: