Felülvizsgálják a privatizációt Horvátországban

Vágólapra másolva!
A zágrábi parlament döntése alapján Horvátországban ellenőrzik a privatizáció egész eddigi menetét. A szábor többségi szavazással fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy legkésőbb 2003. január 1-jéig minden vállalatnál ellenőrizzék a privatizációt. A felülvizsgálatot az állami revíziós hivatal irányítja, amely félévenként köteles beszámolni a parlamentnek a vizsgálatok eredményeiről.
Vágólapra másolva!

A privatizáció felülvizsgálatát kérhetik az adott vállalatok részvényesei, a szakszervezetek, az igazgató tanácsok és felügyelő bizottságok, a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapok, valamint az államügyészség, a kormány és a horvát központi bank.

A törvény alapján minden privatizált vállalatnál felülvizsgálatot indíthatnak, ha megalapozott gyanú merül fel a magánosítás törvényességét illetően. Ezek szerint például a privatizáció felülvizsgálata kérhető, ha nem a törvényeknek megfelelően hajtották végre a részvények értékesítését, ha a privatizációs ár nem érte el a becsült értéket, ha a privatizált cég összetartozása meghaladta a vállalat vagyonának összértékét, ha a tőkeemelést nem az előírásokkal összhangban hajtották végre.

A tavaly januári parlamenti választásokon hatalomra jutott hatpárti, balközép koalíció a törvény elfogadtatásával teljesítette azt a választási ígéretét, hogy ellenőrzi a horvát függetlenség megteremtése óta végrehajtott gazdaságátalakítás és privatizáció egész folyamatát, és felelősségre vonja azokat, akik törvénytelenül szereztek hatalmas vagyonokat.

(MTI)