Magyar bányászok dolgoznak Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Megkapják a spanyol munkavállalási engedélyt azok a magyar bányászok, akiket a pécsi 2M Kft. az ibériai León tartományban kíván foglalkoztatni. A kft. tavaly kötött szerződést egy leóni bányavállalkozással. E szerint a vájárok két éven át évi 400 ezer tonna szenet hoznak felszínre a spanyol cég Santa Lucia melletti fejtéséből.
Vágólapra másolva!

Várbíró Gábortól, a 2M Kft. igazgatójától a Népszabadság megtudta: a magyar bányászok első, a fejtésre előkészítő, 40 munkásból álló csoportja május második felében busszal utazik Spanyolországba. Őket augusztusban nyolcvan bányász követi.

A 2M Kft. négyszáz jelentkezőből választotta ki a munkára legalkalmasabb 120 bányászt. A munkások Leónban havonta áltagosan 200 ezer forintnak megfelelő nettó jövedelmet kapnak. Várbíró Gábor elmondta: ez év második felében további ötven-hatvan magyar bányász számára tudnak Leónban munkát biztosítani. A kinti szakszervezet várhatóan nem tiltakozik majd a létszámemelés ellen, mivel a spanyol mélyművelésű bányák munkaerőhiánnyal küzdenek. A leóni bányavállalkozás ezért további három évre szeretne szerződést kötni a 2M Kft.-vel. Azok a magyar bányászok, akik két évnél többet dolgoznak Leónban, jogosultakká válnak a spanyol nyugdíjra is.

(MTI)