A KPMG értékelte az adórevíziókat

Vágólapra másolva!
Az éves adóbevallások elmúltával számos céget meglepetésként érhet, amikor egy későbbi APEH-revízió hiányosságokat tár fel a vállalat előző évi adózásában, és ilyenkor a feltárt hiba 50 százalékos adóbírsággal, és a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékkal sújtható - áll a KPMG adótanácsadó és könyvvizsgáló cég hírlevelében, amelyet adószemináriumuk tapasztalatairól készítettek.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen az adótanácsadó cég szakértői azokat a részleteket kívánták pontosítani, melyeket az adóhivatal az egyes vállalkozásoknál lefolytatott revíziók során a leggyakrabban kifogásol.

A KPMG szakértői szerint jelentős hibaforrást rejtenek magukban a magyar és a nemzetközi adórendszer buktatói, eltérő szabályozásai, főként olyan területeken, ahol pontos rendelkezések helyett csak iránymutatásokra lehet támaszkodni.

Az KPMG tapasztalata szerint az egyik örök téma a számlaadás. A pontos tartalom mellett az APEH szigorúan figyel a számla formai kritériumaira is. - Bár a jogszabályok szerint a számla hitelességéért annak kibocsátója felel, a gyakorlatban azonban a hibáért megállapított adóhiány annak elfogadóját terheli. Ezért mindig tanácsos ellenőrizni, hogy a számlát adó cég létezik-e, a szükséges információk a cégről az APEH-nél és az Igazságügyi Minisztériumnál is beszerezhetőek - hívják fel a figyelmet a KPMG szakértői. Hangsúlyozzák azt is: a számla hitelességének bizonyításához az azt elfogadónak azt is igazolnia kell, hogy a szolgáltatás vagy a számlában rögzített termék ellenértékét valóban megfizette, illetve, hogy a gazdasági esemény valóban végbement.

Az adózó cégek gyakran megfeledkeznek arról, hogy a külföldi illetőséggel bíró személyeknek történt egyes kifizetésekkor, melynek jogcíme lehet kamat, jogdíj vagy osztalék, úgynevezett illetőségi igazolást, illetve ha a kettős adóztatásról szóló jogszabály előírja, úgynevezett haszonhúzói nyilatkozatot kell beszerezni. Mi több, az adott országból beszerzett igazolásról hiteles fordítást is kell készíttetni. Fontos azt is tudni, hogy amennyiben a jövedelem Magyarországon is adóztatható, akkor szükség van az APEH engedélyére is. Szankcióként az APEH a vállalkozások számára 50 ezer forint mulasztási bírságot szab ki, sőt adóhiányt is megállapíthat, bár ezt a utóbbit a Pénzügyminisztérium vitatja.

Sokszor hiányos az adózó cégeknél a 200 ezer forint feletti értékben igénybe vett szolgáltatások elszámolásának dokumentálása. A cégek megfeledkeznek arról, hogy az írásbeli szerződés mellett az APEH a teljesítésről is kér igazolást. Az igazolás a konkrét szolgáltatások esetén lehet egy kimutatás a teljesítésről, illetve a költség áthárítása esetén a százalékos megosztás rögzítése, bár ez utóbbinál célszerű az auditált mérleget is csatolni.

A KPMG szakértői hangsúlyozzák: bár még nem tudható, mi lesz a "repi adózás" legfrissebb formája, érdemes minél jobban és körülhatároltan dokumentálni minden eseményt, igazolni minden egyes reprezentációs költség kifizetését. A revízió során az adóhatóság biztosan vizsgálni fogja azt, hogy a kedvezmény személyhez köthető-e, vagy mindenki által hozzáférhető volt.

A munkáltató cégeknek fontos tudniuk a KPMG tapasztalatai szerint, hogy a dolgozóknak nyújtott sportolási támogatás - például tagság kifizetése egy uszodába, vagy fitness központba - ügyében megváltozott az APEH álláspontja, holott a törvényben rögzített szöveg idő közben nem módosult. A jogszabály szerint ez továbbra is tartozhat az adómentes természetbeni juttatások körébe, ám az adóhatóság ma már 44 százalékos adót ró ki rá. A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég partneri körében kiderült, még mindig gyakori hiba forrása a cégautó és a mobiltelefon használatával összefüggő költségek elszámolása. Mindkét esetben alapvető, hogy belső szabályzatban rögzítsék a használat kritériumait.

Az adótakarékos megoldásoknál kulcsfontosságú a dokumentálás, ennek részeként, természetesen az üzleti és a magánhasználatot részletesen el kell különíteni, a magáncélú használat költségeit piaci értéken ki kell számlázni a dolgozónak és érvényesíteni kell az áfát is. Jó tudni, hogy a cégautóknál a költségek elszámolásához természetesen precíz útnyilvántartást is csatolni kell - áll a KPMG hírlevelében.