<P>Nyártól teljesen konvertibilissá válik a forint</P>

Vágólapra másolva!
Magyar állampolgárok szabadon nyithatnak devizaszámlát külföldi banknál, külföldiek pedig forintszámlát hazai pénzintézetnél. Várhatóan ezt is megengedi majd az a kormányrendelet, amelyet a Pénzügyminisztériumban készítenek elő, s egyes hírek szerint június folyamán már a kormány elé kerül. A devizaliberalizáció felgyorsítását a sávszélesítés teszi lehetővé, mivel ez tágította a jegybank mozgásterét a belföldi pénzügyi kockázatok kezeléséhez.
Vágólapra másolva!

A lakosság számára teljesen konvertibilissá válhat a forint a nyárra tervezett devizaliberalizációs lépések következtében. A forint árfolyamsávjának szélesítése után ugyanis felgyorsult a devizatartással és -forgalommal kapcsolatos korlátok lebontása. A Magar Hírlap banki körökből származó információi szerint a korábban 2001 és 2002 folyamán megvalósítandó lépéseket még idén végrehajtanák. A kormányrendelettel elérhető s elsősorban a lakosság devizakezelésére vonatkozó könynyítések - kormányközeli források szerint - júniusban a kabinet elé kerülnek. A rendelet nyomán korlátlan mértékben lehet majd forintot devizára váltani, megszűnnek a devizatartással kapcsolatos korlátozások, így nem lesz szükség kiviteli engedélyre sem.

A lakosság szabadon nyithat devizaszámlát külföldi banknál is. A Magyar Hírlap által megkérdezett bankárok azonban remélik, piacvédelmi okokból nem lesz mód még arra, hogy magyar állampolgár külföldön forintfolyószámlát vezessen. Hozzátették viszont, hogy igazán ettől a lehetőségtől sem tartanak, mert a lakosság - tapasztalataik alapján - nagyon nehezen szánja el magát bankváltásra, még akkor is, ha egyébként ma már az informatika lehetővé teszi, hogy bankfiók felkeresése nélkül intézzék pénzügyeiket. A forintbevételek devizára váltása és külföldi banknál való elhelyezése pedig - véleményük szerint - az alacsony devizakamatokat és az árfolyamkockázatot tekintve nem mondható jó üzletnek. Más kérdés, hogy ha nem hozammegfontolások, hanem másféle érdekek nyomására vinnék külföldre a pénzt.

A devizatartási szabályok változása mellett módosulnának a külföldiek forinttartására vonatkozó előírások is. Szabadon hozhatnák, vihetnék a határon át a forintot és nyithatnának forintszámlát a bankokban. Nem csak a lakosság, de a vállalkozások számára is megszűnne a deviza-hazautalási és valuta-hazahozatali kötelezettség mellett a deviza-tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség. Ezt az intézkedést régóta szorgalmazzák például az idegenforgalmi cégek, és a vállalkozóknak is lehetőségük lesz a jövőben arra, hogy ne csak számlán, hanem készpénzben is tarthassák devizájukat. Lebontanák a belföldi állampolgárok külföldi befektetéseivel kapcsolatban korlátokat is, így lehetővé tennék a rövid lejáratú külföldi devizaalapú értékpapírok megvásárlását, illetve a nyíltvégű befektetési alapok jegyeinek beszerzését.

A kormányrendelet mellett megteszik az előkészületeket a devizatörvény ősszel beterjesztendő módosítására is. Banki körökből származó információ szerint ennek keretében nyitnák meg a magyar pénzpiacot a külföldiek előtt, azaz külföldiek számára engedélyeznék az egy évnél rövidebb lejáratú, forintban kibocsátott értékpapírok vásárlását, illetve az éven belüli forinthitelek felvételét. A sajtóban megjelent eddigi találgatások - a Reuters híre nyomán - ezt a lépést is júniusra helyezik, összekötve a határidős piacok kapuinak teljes kitárásával. Ez utóbbi lehetővé tenné, hogy külföldiek és belföldiek megkötések nélkül kereskedhessenek árfolyamkockázat mérséklését szolgáló devizapiaci termékekkel, opciókkal.

A devizaliberalizáció felgyorsítását minden bizonnyal örömmel nyugtázza majd az OECD is, mivel a magyar kormány eredetileg 2000 végére vállalta (majd 2002-ig eltolta) a tőkeműveletekre vonatkozó korlátozások feloldását. A tervezett kormányzati és jegybanki intézkedésekkel azonban elérhető lesz az is, hogy a korábban elhatározott 2002 helyett akár már idén lényegében megvalósuljanak azok a devizaliberalizációs lépések, amelyek az európai uniós csatlakozáshoz szükségesek.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban: