Továbbra is kétszámjegyű az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak áprilisban havi összehasonlításban 0,7 százalékkal, éves összevetésben pedig 10,3 százalékkal nőttek. Elemzők előzetesen 10,4 százalék körüli éves inflációra számítottak. Márciushoz képest az élelmiszerek az átlagosnál alacsonyabb mértékben drágultak.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közleménye szerint az áprilisi éves maginfláció 10,2 százalékos volt a márciusi 10,3 százalékos alapdrágulást követően. A havi maginfláció áprilisban 0,7 százalékos volt.

A KSH adatai szerint a ruházkodási cikkek drágulása 0,22 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,19 százalékkal, az élelmiszereké 0,15 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,10 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,07 százalékkal emelte, míg a háztartási energiáé 0,02 százalékkal csökkentette az áprilisi árszínvonalat márciushoz képest. A hivatal jelentése szerint az áprilisi áremelkedés teljes mértékben piaci indíttatású volt.

Havi összevetésben az élelmiszerek ára átlagosan 0,6 százalékkal nőtt. Az átlagosnál gyorsabban, 2,8 százalékkal emelkedett az idényáras élelmiszerek ára, 2 százalékkal a halaké, és 1,5 százalékkal a baromfihúsé. Csökkent viszont 4,4 százalékkal a tojás, és 1,3 százalékkal a sertészsiradék ára.

Áprilisban a háztartásenergia-árak 0,2 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz képest a pb-gáz árak 3 százalékos csökkenésének következtében.

A statisztikai hivatal számításai szerint a tartós fogyasztási cikkek ára összességében nem változott. Az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportban az átlagosnál kisebb, 0,6 százalékos volt az áremelkedés. E csoporton belül jelentősebben, 2,8 százalékkal emelkedett az ára az újságoknak, folyóiratoknak és 1,6 százalékkal a jármű-üzemanyagoknak. Csökkent viszont - 11,5 százalékkal - a virágok és a dísznövények ára.

A szolgáltatások árai az átlaggal megegyező, 0,7 százalékos mértékben drágultak. A szeszes italok, dohányáruk körében közel átlagos mértékű, 0,8 százalékos áremelkedést regisztráltak. A szeszes italok átlagosan 0,6 százalékkal, a dohányáruk pedig 1,2 százalékkal kerültek többe, mint márciusban.

A KSH adatai szerint éves szinten az élelmiszerek árai 16,3 százalékkal, az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a sertészsiradék 72, a burgonya 49, a sertéshús 46, a liszt 37, a tojás 34, a szalonna 33, a kenyér- és péksütemények 29, a párizsi, kolbász 28, a szalámi, sonka 26, a tej 25, a cukor 24 százalékkal drágult.

Csökkent viszont a friss zöldség ára 10 százalékkal, a friss gyümölcs és a csomagolt kávé pedig 2 százalékkal lett olcsóbb. Az étolaj, a margarin árának 1 százalékos, a rizs 3 százalékos, a csokoládé, kakaó 5 százalékos és az üdítő italok 6 százalékos drágulása jóval átlag alatti volt.

A tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékos, a ruházkodási cikkek 5,4 százalékos és az egyéb cikkek, üzemanyagok 6,4 százalékos 12 hónap alatt bekövetkezett áremelkedése szintén alacsonyabb az átlagosnál.

A szolgáltatások 10,3 százalékos áremelkedése az átlaggal azonos mértékű, a háztartási energia 11,1 százalékos és a szeszes italok, dohányáruk 11,8 százalékos árnövekedése pedig átlag feletti volt.

(MTI)

Ajánlat:

KSH