Négy forinttal emelkedik a motorbenzin ára szerdától

Vágólapra másolva!
A nemzetközi kőolajtermékpiacokon folytatódó motorbenzin áremelkedés hatására a Mol Rt. május 16-án, szerdán 0 órától literenként 4 forinttal emeli a motorbenzin fogyasztói árát. A gázolaj ára nem változik - tette közzé hétfőn a Mol közleményben.
Vágólapra másolva!

A 95-ös ólmozatlan motorbenzin nemzetközi jegyzésára az elmúlt két hétben jelentősen, 11 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a forint árfolyama csak mérsékelten, alig 2 százalékkal javult, és ez nem tudta semlegesíteni a termék jegyzésár emelkedését.

A környező országokban a motorbenzin jegyzésár változást folyamatosan követik. Az összehasonlítható árszerkezettel rendelkező és ugyancsak korlátozásoktól mentes szabadpiacot működtető Ausztriában a 95-ös ólommentes motorbenzin ára 275 Ft/liter körül, míg Németországban ugyanez 290 Ft/liter körül alakul.

Mindezeket figyelembe véve a 95-ös ólmozatlan motorbenzin nagykereskedelmi és ennek következtében fogyasztói árát literenként 12 forinttal lenne indokolt emelni. A várakozások szerint azonban a motorbenzin jegyzésár-emelkedése hamarosan megállhat, a forint US dollárhoz viszonyított árfolyama pedig stabilizálódhat, ezért ez alkalommal az indokoltnál mérsékeltebb áremelést hajt végre a Mol Rt., amelynek mértéke 4 Ft/liter.A dízel üzemanyag esetében a nemzetközi jegyzésárak emelkedése kis mértékű volt. Ezt a forint árfolyam erősödése kompenzálta, így itt árváltoztatásra nincs szükség.

Mindezek együttes hatására az üzemanyagok átlagos ára (benzin és gázolaj) az elmúlt év azonos időszakához képest 4,9 százalékos emelkedést mutat, ami jóval elmarad az infláció most publikált 10,3 százalékos általános mértékétől.

A 2001. május 16. 0 órától érvényes fogyasztói árak az alábbiak:

EN 91 ólmozatlan benzin

246,50 Ft/l

EN 91 keverék benzin

249,50 Ft/l

ESZ 95 ólmozatlan benzin

249,50 Ft/l

ESZ 98 ólmozatlan benzin

258,50 Ft/l

Diesel gázolaj

213,00 Ft/l

Az egyes Mol-töltőállomások, illetve a más olajtársaságok által alkalmazott kútárak a Mol listaártól eltérhetnek - teszi hozzá a közlemény.

(Üzleti Negyed)